Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen melden bijna 800 verborgen coronadoden

Geplaatst opzaterdag 25 april 2020 - 7:09

De afgelopen week zijn in Nederland 764 patiënten gemeld die waarschijnlijk aan corona zijn overleden búiten de ziekenhuizen om. Het gaat om patiënten die niet waren getest.

Dat blijkt uit cijfers die huisartsen de afgelopen weken hebben verzameld over kwetsbare patiënten met Covid-19.

Regio's
De cijfers zijn vooralsnog niet uitgesplitst per provincie. Over zo'n twee weken verwachten de huisartsen de cijfers per regio wel in beeld te hebben. Wel is al duidelijk dat Limburgse huisartsenpraktijken actief zijn bij het bijwerken van de cijfers, aldus projectleider Jochen Cals zaterdag op L1 Radio.

Video: L1

Verborgen
Patiënten die niet zijn getest kwamen tot nu toe niet voor in de statistieken, omdat die vooral zijn gebaseerd op patiënten in het ziekenhuis en op de intensive care.

Niet in ziekenhuis
Verder werden nog eens 759 patiënten met corona door de huisartsen gemeld die bewust niet in het ziekenhuis zijn behandeld. Dat gebeurde in de meeste gevallen op verzoek van de patiënten zelf.

Kwetsbare patiënten
In totaal zijn zo'n 1800 kwetsbare patiënten door de huisartsen buiten de ziekenhuizen om behandeld. Maar een klein deel van die patiënten was getest. Voor de rest bestond er een sterke verdenking van een coronabesmetting.

Intensieve zorg
"Het onderzoek geeft nu al een goede indruk over de intensieve zorg die huisartsen leveren aan kwetsbare Covid-19 patiënten thuis of in het verzorgingshuis", aldus projectleider Jochen Cals. Hij is huisarts in Sittard en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. "Zo weten we hoe vaak medicijnen als morfine of midazolam worden ingezet om klachten te verlichten in de palliatieve fase. Maar ook of huisartsen voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen hadden."

Wekelijkse updates
De huisartsen gaan de komende weken door met het verzamelen van gegevens over - vermoedelijke - coronapatiënten buiten de ziekenhuizen om. Ze kunnen ook meldingen invoeren met terugwerkende kracht. Het is de bedoeling dat er de komende tijd wekelijks cijfers naar buiten worden gebracht.

Voor het onderzoek waarin de cijfers worden verzameld, werkt het Consortium Huisartsgeneeskunde samen met het platform ZorgDomein via een speciaal meldsysteem.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen