Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen melden bijna 800 verborgen coronadoden

Geplaatst opzaterdag 25 april 2020 - 7:09

De afgelopen week zijn in Nederland 764 patiënten gemeld die waarschijnlijk aan corona zijn overleden búiten de ziekenhuizen om. Het gaat om patiënten die niet waren getest.

Dat blijkt uit cijfers die huisartsen de afgelopen weken hebben verzameld over kwetsbare patiënten met Covid-19.

Regio's
De cijfers zijn vooralsnog niet uitgesplitst per provincie. Over zo'n twee weken verwachten de huisartsen de cijfers per regio wel in beeld te hebben. Wel is al duidelijk dat Limburgse huisartsenpraktijken actief zijn bij het bijwerken van de cijfers, aldus projectleider Jochen Cals zaterdag op L1 Radio.

Video: L1

Verborgen
Patiënten die niet zijn getest kwamen tot nu toe niet voor in de statistieken, omdat die vooral zijn gebaseerd op patiënten in het ziekenhuis en op de intensive care.

Niet in ziekenhuis
Verder werden nog eens 759 patiënten met corona door de huisartsen gemeld die bewust niet in het ziekenhuis zijn behandeld. Dat gebeurde in de meeste gevallen op verzoek van de patiënten zelf.

Kwetsbare patiënten
In totaal zijn zo'n 1800 kwetsbare patiënten door de huisartsen buiten de ziekenhuizen om behandeld. Maar een klein deel van die patiënten was getest. Voor de rest bestond er een sterke verdenking van een coronabesmetting.

Intensieve zorg
"Het onderzoek geeft nu al een goede indruk over de intensieve zorg die huisartsen leveren aan kwetsbare Covid-19 patiënten thuis of in het verzorgingshuis", aldus projectleider Jochen Cals. Hij is huisarts in Sittard en hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. "Zo weten we hoe vaak medicijnen als morfine of midazolam worden ingezet om klachten te verlichten in de palliatieve fase. Maar ook of huisartsen voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen hadden."

Wekelijkse updates
De huisartsen gaan de komende weken door met het verzamelen van gegevens over - vermoedelijke - coronapatiënten buiten de ziekenhuizen om. Ze kunnen ook meldingen invoeren met terugwerkende kracht. Het is de bedoeling dat er de komende tijd wekelijks cijfers naar buiten worden gebracht.

Voor het onderzoek waarin de cijfers worden verzameld, werkt het Consortium Huisartsgeneeskunde samen met het platform ZorgDomein via een speciaal meldsysteem.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane