Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisartsen botsen hard met Zuyderland vanwege centralisatie

Geplaatst opwoensdag 14 oktober 2020 - 5:58

Huisartsen in de Westelijke Mijnstreek hebben hun samenwerking stopgezet met het Zuyderland-ziekenhuis. Ze zijn boos over het centraliseren van de specialismen cardiologie en longgeneeskunde in het ziekenhuis in Heerlen.

De huisartsen hebben de Raad van Bestuur van Zuyderland dinsdag per brief geïnformeerd over het opschorten van de samenwerking. Die samenwerking heeft vooral betrekking op het innoveren van de zorg in de Westelijke Mijnstreek. Het ziekenhuis en de huisartsen werken daar samen om 'de juiste zorg op de juiste plaats' te verlenen. Het opschorten van de samenwerking heeft dan ook geen gevolgen voor patiënten op de korte termijn. Wel op de lange, "want je kunt niet met iemand samenwerken als er geen vertrouwen is," zegt woordvoerder Kay Liedekerken van de huisartsen.

Pandemie
Alleen op het gebied van covid-gerelateerde projecten willen de huisartsen voorlopig nog met het ziekenhuis samenwerken. "Veilige en toegankelijke patiëntenzorg staat voor ons voorop. Wij willen te allen tijde dat patiënten de goede zorg krijgen. Zij mogen niet lijden onder deze vertrouwensbreuk," aldus Liedekerken.

Centralisatie
De huisartsen voelen zich overvallen door het eenzijdige besluit van Zuyderland om cardiologie en longgeneeskunde volledig onder te brengen in het ziekenhuis in Heerlen. De hart- en longgeneeskunde verdwijnt daardoor uit Geleen, de zorg aan coronapatiënten uitgezonderd. "We maken ons ernstig zorgen over de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de spoedeisende hulp voor 185.000 mensen", aldus Liedekerken.

Afspraken
Volgens de huisartsen zijn in 2015 harde afspraken met het ziekenhuis gemaakt over het overeind houden van de grote specialismen in het ziekenhuis in Geleen. Het gaat daarbij om kindergeneeskunde, gynaecologie, chirurgie, orthopedie, interne, neurologie - én cardiologie en longziekten.

Kritieke specialismen
Volgens Liedekerken zijn cardiologie en longgeneeskunde dan ook nog eens kritíeke specialismen, omdat in beide gevallen de toestand van patiënten met acute klachten snel achteruit kan gaan. Nu de specialismen zijn ondergebracht in Heerlen, moeten patiënten vaker vanuit het ziekenhuis in Geleen worden overgebracht naar Heerlen. Dat betekent ook extra ritten voor het ambulancevervoer, dat volgens Liedekerken ook niet blij is met de situatie.

Overbelasting
In de zomer zijn longgeneeskunde en cardiologie tijdelijk gecentraliseerd in Heerlen, omdat artsen overbelast zouden zijn en er een te krappe bezetting was. Dat zou tot 1 oktober duren. De huisartsen gingen daarmee akkoord omdat het tijdelijk zou zijn.

'Chaos'
Maar de centralisatie bleek ook na 1 oktober van kracht te blijven. Volgens de huisartsen is dat niet goed door Zuyderland gecommuniceerd, ook niet aan de ambulancedienst. Daardoor zou een chaotische situatie zijn ontstaan. Als gevolg daarvan zijn er vier incidenten geweest waarbij de veiligheid van patiënten in het geding was. De huisartsen hebben besloten die incidenten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

'Verbaasd'
Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland Medisch Centrum zegt in een reactie 'heel erg verbaasd te zijn over het eenzijdig opschorten van de samenwerking door de huisartsen. Jongen nuanceert de centralisatie: "We hebben de termijn van 1 oktober met twee weken verlengd omdat we nog met zieken kampen. Komende maandag gaan de bedden van de longgeneeskundige in Geleen weer open". Hij betreurt het dat er incidenten zijn geweest waarbij de ambulances patiënten afleverden op de verkeerde ziekenhuislocatie. "Dat gaan we nog helemaal uitzoeken."

Overleg
Op termijn wil het ziekenhuis wel alle bedden overhevelen naar de locatie in Heerlen. "Daar zitten heel veel haken en ogen aan, maar daar hebben we goede afspraken over met de huisartsen." De botsing met de huisartsen zit hem niet lekker, zeker nu het ziekenhuis de handen vol heeft aan de coronapandemie. "Tegen de huisartsen zeg ik: alsjeblieft, laten we snel deze week de koppen bij elkaar steken."

Dat overleg staat voor donderdag gepland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen