Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisarts Meijel experimenteert met coronamedicijn

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 17:38

Huisarts Rob Elens uit Meijel experimenteert met een medicijnenmix om mensen die geveld zijn door het coronavirus weer beter te maken. De GGD Limburg-Noord adviseert andere huisartsen om het voorbeeld niet te volgen en waarschuwt voor risico's.

De Meijelse huisarts licht zijn 'effectief behandelplan', zoals hij het zelf noemt, toe aan Omroep Peel & Maas. De video is in nog geen dag tijd ruim 100.000 keer bekeken en wordt veel gedeeld op sociale media. L1 sprak met de huisarts en legde de behandeling voor aan de GGD Limburg-Noord.

Negen mensen genezen
Vier dagen hydroxychloroquine, drie dagen azitromycine en vier dagen zink orotaat: na dat behandelplan zijn inmiddels negen coronapatiënten in zijn praktijk genezen, beweert de huisarts. Het gaat om 60- tot 80-plussers, onder wie mensen die kampen met verschillende ziektes. Elens zag op social media dat artsen uit onder andere Frankrijk en Amerika onderzoek hadden gedaan naar deze medicijnenmix om het coronavirus te bestrijden en maakte met zijn apotheker een eigen behandelplan.

Matige tot ernstige klachten
"Het is voor mensen met matige tot ernstige klachten, die niet naar het ziekenhuis hoeven", zegt de dokter. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking. "Ze moeten positief zijn getest op het coronavirus en de volgende symptomen hebben: snelle ademhaling en hartslag, koorts, afwijkingen op de longen en moeheid. Dan doen wij de therapie en worden de medicijnen bezorgd door de apotheek." Elens zegt nauwlettend in de gaten te houden of er bijwerkingen zijn. "Ik bekijk bij iedereen een hartfilmpje en controleer de nierfunctie om bijwerkingen te voorkomen."

GGD: meer onderzoek nodig
Elens roept andere huisartsen op zijn voorbeeld te volgen. Maar de GGD Limburg-Noord adviseert andere huisartsen om het behandelplan niet over te nemen. Er is nog te weinig goed onderzoek gedaan om conclusies te verbinden aan mogelijke positieve effecten, zegt een woordvoerder. "Daarom is het niet mogelijk dit gunstige beloop bij patiënten die deze cocktail van de huisarts kregen, toe te schrijven aan die medicatie. Mogelijk liep de genezing toevallig toch zo."

'Experimentele behandeling'
De GGD Limburg-Noord noemt het een experimentele behandeling met mogelijke risico's voor sommige patiënten. "Deze medicatie mag niet zomaar bij iedereen worden voorgeschreven. Bij een te hoge dosis kan het middel erger zijn dan de kwaal en het kan bij normale dosering al gevaarlijk zijn voor mensen met hartproblemen."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat weten zelf geen onderzoek te doen en is ook niet bekend met de casussen bij patiënten van Elens. Ze verwijst door naar het advies aan huisartsen zoals beschreven op haar website.

SARS- en MERS-uitbraak
Volgens de huisarts is er geen tijd om gedegen onderzoek te doen in deze coronacrisis. De tijd tikt. De woordvoerder van de GGD Limburg-Noord wijst erop dat uit internationaal onderzoek naar eerdere SARS- en MERS-uitbraken blijkt dat zowel chloroquine als azitromycine een gunstig effect zouden hebben op ziekte door virussen. Volgens Elens is vooral de toevoeging van zink bij de bestrijding van het coronavirus van cruciaal belang.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen