Overslaan en naar de inhoud gaan

Huisarts Meijel experimenteert met coronamedicijn

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 17:38

Huisarts Rob Elens uit Meijel experimenteert met een medicijnenmix om mensen die geveld zijn door het coronavirus weer beter te maken. De GGD Limburg-Noord adviseert andere huisartsen om het voorbeeld niet te volgen en waarschuwt voor risico's.

De Meijelse huisarts licht zijn 'effectief behandelplan', zoals hij het zelf noemt, toe aan Omroep Peel & Maas. De video is in nog geen dag tijd ruim 100.000 keer bekeken en wordt veel gedeeld op sociale media. L1 sprak met de huisarts en legde de behandeling voor aan de GGD Limburg-Noord.

Negen mensen genezen
Vier dagen hydroxychloroquine, drie dagen azitromycine en vier dagen zink orotaat: na dat behandelplan zijn inmiddels negen coronapatiënten in zijn praktijk genezen, beweert de huisarts. Het gaat om 60- tot 80-plussers, onder wie mensen die kampen met verschillende ziektes. Elens zag op social media dat artsen uit onder andere Frankrijk en Amerika onderzoek hadden gedaan naar deze medicijnenmix om het coronavirus te bestrijden en maakte met zijn apotheker een eigen behandelplan.

Matige tot ernstige klachten
"Het is voor mensen met matige tot ernstige klachten, die niet naar het ziekenhuis hoeven", zegt de dokter. Niet iedereen komt zomaar in aanmerking. "Ze moeten positief zijn getest op het coronavirus en de volgende symptomen hebben: snelle ademhaling en hartslag, koorts, afwijkingen op de longen en moeheid. Dan doen wij de therapie en worden de medicijnen bezorgd door de apotheek." Elens zegt nauwlettend in de gaten te houden of er bijwerkingen zijn. "Ik bekijk bij iedereen een hartfilmpje en controleer de nierfunctie om bijwerkingen te voorkomen."

GGD: meer onderzoek nodig
Elens roept andere huisartsen op zijn voorbeeld te volgen. Maar de GGD Limburg-Noord adviseert andere huisartsen om het behandelplan niet over te nemen. Er is nog te weinig goed onderzoek gedaan om conclusies te verbinden aan mogelijke positieve effecten, zegt een woordvoerder. "Daarom is het niet mogelijk dit gunstige beloop bij patiënten die deze cocktail van de huisarts kregen, toe te schrijven aan die medicatie. Mogelijk liep de genezing toevallig toch zo."

'Experimentele behandeling'
De GGD Limburg-Noord noemt het een experimentele behandeling met mogelijke risico's voor sommige patiënten. "Deze medicatie mag niet zomaar bij iedereen worden voorgeschreven. Bij een te hoge dosis kan het middel erger zijn dan de kwaal en het kan bij normale dosering al gevaarlijk zijn voor mensen met hartproblemen."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat weten zelf geen onderzoek te doen en is ook niet bekend met de casussen bij patiënten van Elens. Ze verwijst door naar het advies aan huisartsen zoals beschreven op haar website.

SARS- en MERS-uitbraak
Volgens de huisarts is er geen tijd om gedegen onderzoek te doen in deze coronacrisis. De tijd tikt. De woordvoerder van de GGD Limburg-Noord wijst erop dat uit internationaal onderzoek naar eerdere SARS- en MERS-uitbraken blijkt dat zowel chloroquine als azitromycine een gunstig effect zouden hebben op ziekte door virussen. Volgens Elens is vooral de toevoeging van zink bij de bestrijding van het coronavirus van cruciaal belang.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen