Overslaan en naar de inhoud gaan

Huis Limburger bedolven onder lava: 'Het is helemaal weg'

Geplaatst opmaandag 25 oktober 2021 - 16:53

Het huis van de Brunssumse Géra Vromen op La Palma is volledig verwoest na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland. "Op zestien oktober stond de lava tegen de buitenmuur aan, op zeventien oktober had ik geen huis meer."

"De hele straat is weg op één huis na, dat ligt wat hoger dan de rest van de straat. Er is niet eens meer te zien dat er ooit huizen stonden, de lava heeft alles verzwolgen", vertelt een geëmotioneerde Vromen (66) die in 2015 na zijn pensioen van Brunssum naar La Palma emigreerde.

Vijftig jaar stil
De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op negentien september uit, na een slapend bestaan van vijftig jaar. Zondagmiddag ontstond er een nieuwe krater in de vulkaan waaruit opnieuw grote hoeveelheden lava over het eiland stromen. Duizenden mensen hebben hun woningen verlaten.

LA PALMA VERWOEST HUIS VOOR NA-def

Huis weg
Op die negentiende september vreesde Vromen meteen het ergste toen hij zag dat de vulkaan lava begon te spuwen. Twee dagen later moest hij samen met zijn vrouw het huis verlaten. "We werden ontzettend opgejaagd door de politie toen we onze spullen moesten ophalen. Begrijpelijk, want het werd heel snel duidelijk dat het code rood was. We hebben toen nog zo'n zeventig procent van de spullen kunnen redden. Een tijd daarna keken we naar de lavastroom en zei ik tegen mijn vrouw 'volgens mij is ons huis weg'."

Video: L1

Levenswerk
Zijn verzwolgen huis betekent een enorme financiële aderlating voor Vromen. "Ik had nog nooit naar de verzekeringspolis van het huis gekeken. Tot die vulkaan dus uitbarstte. Toen bleek dat het huis slechts voor 85.000 euro was verzekerd. Een vriend tipte me vervolgens dat het ophogen van de polis slechts zeven dagen duurde, dus ik de volgende ochtend meteen naar het verzekeringskantoor om het huis voor 240.000 euro te verzekeren. Dat was op een maandagmorgen, de lava bereikte ons huis op zaterdagmiddag. Ongeveer veertig uur voordat de nieuwe polis rechtsgeldig was." Vromen verwacht iets meer dan 30.000 euro van de uitkering van het nationaal schadefonds. Duidelijkheid over de uitkering van de verzekering volgt pas later. "We tellen op een verlies van 170.000 euro. In ieder geval slechts een gedeelte van de totale schade. Daar heb je dan je hele leven voor gewerkt."

Géra Vromen huis bedolven onder lava La Palma (25 okt 2021)
Foto: Géra Vromen

Tranen
Vromen verblijft momenteel met zijn vrouw Karin in een huis van vrienden, "maar daar kunnen we maar tot de kerst blijven". Toch ziet de pensionado de komende tijd nuchter tegemoet. "Wij zijn geen mensen die zich laten leiden door angst. Ik heb er heel wat tranen om gelaten hoor, begrijp me niet verkeerd. We hadden een prachtige tuin met avocado- en olijvenbomen. Dat was de plek waar ik oud wilde worden. Maar dat mag niet zo zijn."

huis la palma
Foto: Gera van Vromen

Vromen spreekt ondertussen van een bepaalde gewenning aan het natuurgeweld. "We kijken vaker naar de vulkaan en zeggen dan tegen elkaar: 'Vandaag is 'ie rustig'. De gevolgen zullen nog jaren hun beslag nemen voordat ze een plekje krijgen. Maar tot tijd roeien we met de riemen die we hebben."

Zijn broer, Huub Vromen in Brunssum, heeft ondertussen een donatiecampagne op touw gezet voor zijn broer. Ook is er een donatiecampagne op touw gezet voor alle eilandbewoners.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen