Overslaan en naar de inhoud gaan

Huis-aan-huisbladen ten onder aan corona

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:53

Steeds meer huis-aan-huisbladen vallen binnenkort mogelijk niet meer op de mat. Ze kunnen de gedrukte versie van hun bladen niet meer betalen nu de advertentie-inkomsten zijn ingestort als gevolg van de coronacrisis. Ook de grote kranten voelen de gevolgen.

Huis-aan-huisblad 't Waekblaad heeft het besluit al genomen: het blad valt voorlopig niet meer op de mat. De gratis krant in het gebied tussen Roermond en Sittard heeft een oplage van 31.000 stuks.

Onzeker
't Waekblaad meldt op de website dat de krant alleen nog digitaal zal verschijnen. De krant hoopt op 8 april wel weer in de papieren versie te verschijnen, maar dat is vooralsnog onzeker. Betaalde kranten maar nog meer de huis-aan-huisbladen hebben veel last van het coronavirus. Advertenties worden geannuleerd, maar ook de talloze evenementen, bijeenkomsten en activiteiten waar de kranten over berichten zijn geschrapt.

Terugval
Ook uitgeverij Kempen Media in Horst aan de Maas vreest de gevolgen van het coronavirus. "Wij laten deze week de drukkerij nog draaien, maar of we volgende week nog papieren kranten uitgeven, zou ik nu niet weten", zegt directeur Eric van Kempen. Met titels als Hallo Venray en Hallo Horst aan de Maas is de uitgever goed voor ongeveer 70.000 kranten. "We zien natuurlijk een enorme terugval van onze advertentie-omzet. Het is een lastig besluit om te stoppen, want eenmaal gestopt is het niet makkelijk om weer door te gaan en adverteerders terug te winnen."

Digitaal
Het alternatief is om de kranten alleen nog digitaal aan te bieden. "Dat kan inderdaad, maar vergeet niet dat onze grootste groep lezers vijftigers en zestigers zijn", zegt Van Kempen. "Die zijn vaak nog gehecht aan het papier en zullen de overstap naar digitaal misschien niet zo makkelijk maken."

De krant
Met dagblad De Limburger en de Via weekkranten is Mediahuis Limburg de grootste krantenuitgever in de provincie. "Wij voegen de huis-aan-huisbladen toe aan de betaalde krant, dat gaat gewoon door", zegt Maurice Ubags van Mediahuis Limburg. "Maar wij voelen de klap natuurlijk ook. Twintig procent van onze omzet komt van de advertentiemarkt, maar die is ingestort."

Kantine dicht
Het noopte Ubags tot een reeks maatregelen om de kosten te drukken. "Onze kantine is bijvoorbeeld gesloten, collega's konden hier voor een deel op kosten van het bedrijf eten, maar er lopen hier nog maar een stuk of tien mensen rond. Veel mensen werken thuis, dus we proberen een deel van ons gebouw af te sluiten. Dat scheelt energiekosten en je hoeft daar niet schoon te maken. En we kijken naar aflopende contracten. Moeten die verlengd worden?"

Steun
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen hebben bij de overheid inmiddels aangeklopt voor steun. "Een goede zaak", zegt Koos Baats van Aqua Media Adviseurs, uitgever van het gratis maandblad Hallo Magazine. Het blad verschijnt in een oplage van 30.000 stuks in onder meer Leudal, Nederweert en Maasgouw. "Het is goed als ook de kleine ondernemers in deze sector nu steun krijgen. Meestal gaat de aandacht uit naar de grotere uitgeverijen."

Baats heeft de publicatie van het laatste nummer naar voren gehaald. "We zijn afgelopen weekend uitgekomen, want je weet niet wat er verder gaat gebeuren. Of we volgende maand verschijnen is onzeker. Ik heb contracten met adverteerders, maar wil ze ook niet in de problemen brengen als ze zelf geen omzet meer kunnen maken om de advertentiekosten terug te verdienen. We zullen zien hoe het gaat lopen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen