Overslaan en naar de inhoud gaan

Huilend aan telefoon na afpersing: 'Kan ik 2000 euro lenen?'

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 6:00

Twee jonge mannen uit Maastricht worden verdacht van afpersing en ontvoering. Ze zouden een bekende met geweld in een auto hebben getrokken en hem een flink pak slaag hebben gegeven. Dat alles voor tweeduizend euro.

Dit heeft het slachtoffer verklaard tegenover de politie.

Vervelende vrienden
Het verhaal speelt zich af op 22 oktober 2019 in Maastricht en Sittard. De jongen kent zijn belagers Miguel K. (21) en Rick T. (20) allebei. Rick omschrijft het slachtoffer zelfs als een vriend, of in ieder geval iemand met wie hij vaker contact had. Toch ontstonden er problemen. Rick zou nog tweeduizend euro terug moeten krijgen van het slachtoffer.

Domme actie
Hij heeft verklaard dat het dom van hem was om geweld te gebruiken om dat geld terug te krijgen. "Maar hij zegt ook: het geweld dat er is gebruikt is niet zo excessief als het slachtoffer heeft beschreven", zegt zijn advocate Letty Schyns. Kennelijk heeft het slachtoffer dat anders ervaren; getuigen verklaren hoe de jongen na het incident huilend naar vrienden belde, met de vraag of hij tweeduizend euro kon lenen.

Lopende proeftijd
Miguel en Rick beschikken beiden over een strafblad. Sterker nog: Miguel had tijdens de vermeende afpersing nog in drie zaken proeftijd lopen en Rick zat nog in de proeftijd van één veroordeling. Dat ging ook om een geweldsmisdrijf en ook bij die zaak was Miguel betrokken. "Ik heb hiervan geleerd", zegt Rick. "Ik wil geen vrienden meer blijven met mensen waarmee het fout is gegaan."

Vrije voeten
De rechter heeft Rick het voordeel van de twijfel gegeven. Hij mocht donderdag terug naar zijn familie, omdat hij werk en een studie heeft om op terug te vallen. Rick mag zijn zaak dus in vrijheid afwachten. Advocaat Arthur Vonken vroeg om ook Miguel op vrije voeten te stellen, onder meer vanwege de spierziekte van zijn moeder, maar dat verzoek ging de prullenmand in.

Pittig strafblad
"U heeft op jonge leeftijd al een pittig strafblad. Wij zouden niet weten welke voorwaarden we moeten stellen om te voorkomen dat u weer in de fout gaat", liet de rechter Miguel weten. Beide twintigers hebben inmiddels ruim vijf maanden voorarrest achter de rug.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen