Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo stopte met roken: 'Ik ben er klaar mee'

Geplaatst opdonderdag 18 oktober 2018 - 17:20

Hij rookte een pakje per dag; op zijn werk ging hij bijna elk half uur naar buiten om samen met collega's een sigaret op te steken. Na ruim twintig jaar is Hugo Pelzer gestopt met roken.

De 39-jarige Pelzer uit Well werkt bij een veevoederbedrijf in Noord-Limburg, op zijn 16-de begon hij met roken. Eerder deed hij al verwoede pogingen om te stoppen: "Ik probeerde dan alleen in het weekend te roken. Maar mijn collega's staken mij weer aan."

In 2016 schiet zijn baas hem en negen andere collega's te hulp. Ze krijgen in samenwerking met de Universiteit Maastricht een cursus om te stoppen met roken, waarbij onder andere cadeaubonnen gebruikt worden om werknemers te stimuleren hun slechte gewoonte af te zweren.

Lees ook: Cadeaubon van de baas helpt bij stoppen met roken

Gezondheid
De cadeaubonnen waren voor Hugo niet zo belangrijk. Het was hem vooral te doen om zijn zoon en zijn gezondheid: "Ik voel me gezonder, ik heb meer lucht. Ook voel ik me vrijer omdat ik niet steeds naar een tankstation hoef voor een pakje sigaretten." Hij merkt dat zijn collega's een belangrijke rol spelen in het stoppen. "Samen zit je toch in een groep en je wil niet de eerste zijn die moet opbiechten dat hij weer heeft gerookt."

Verbieden
Het was een doorn in het oog van de werkgever van Hugo Pelzer dat er op de stoep van het bedrijf geregeld groepjes werknemers stonden te roken. Daar wilde het bedrijf vanaf en ook wilde het de gezondheid van de werknemers verbeteren. "Maar we wilden het roken niet verbieden", vertelt HR-manager Loes Kessels. "We zijn dus in gesprek gegaan met de mensen en toen zijn ze we tot deze cursus gekomen." Van de tien medewerkers die in 2016 begonnen aan het project houden acht het nog steeds vol.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen