Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Charles mag doodverklaard worden

Geplaatst opwoensdag 27 maart 2019 - 17:39

De in 2012 verdwenen Hugo Charles uit Echt mag doodverklaard worden. Dat heeft de rechtbank van Roermond bepaald.

Charles verdween op 29 maart 2012.

Misdrijf
Enkele dagen later werd zijn auto teruggevonden met daarin onder meer zijn horloge en mobiele telefoon. Familie en vrienden gingen al snel uit van een misdrijf, omdat Charles volgens hen nooit zelf uit het leven zou stappen of op eigen houtje zou verdwijnen.

Lees ook: Nieuwe speurtocht naar gouden tip in zaak Hugo Charles

Registreren als 'overleden'
De rechtbank heeft verklaard dat er een zogenoemd 'rechtsvermoeden van overlijden' bestaat. Met dit besluit kan de gemeente Echt-Susteren, waar Charles voor het laatst stond ingeschreven, hem officieel registreren als 'overleden'.

In beroep
De officiële doodverklaring gebeurt over drie maanden, nadat de termijn is verstreken dat er beroep aangetekend kan worden. Volgens Roger van de Laar, de advocaat van de familie van Charles, is de kans heel klein dat dat gebeurt.

L1

Nalatenschap regelen
"De familie wil niet dat ik inhoudelijk op de zaak in ga", vertelt Van de Laar. "Maar voor de nabestaanden is dit natuurlijk zeer emotioneel om dit proces mee te maken. Er is geen lichaam gevonden en toch wordt iemand doodverklaard. Maar goed… ook zij moeten verder en willen zaken afhandelen. Pas als iemand geregistreerd staat als 'overleden' kun je de nalatenschap regelen."

Hoe vaak komt dit voor?
Volgens de rechtbank komen dit soort zaken zelden voor. "De afgelopen vijf jaar is dit twee keer voorgevallen in Limburg", vertelt persrechter Bart de Bruijn. Voor advocaat Van de Laar was het de eerste keer in zijn carrière dat hij zo'n zaak kreeg.

De procedure
Iemand moet minimaal vijf jaar spoorloos zijn eer de nabestaanden een verzoek tot doodverklaren kunnen indienen. Als er dan genoeg reden is om aan te nemen dat iemand daadwerkelijk overleden is, kan de rechter het rechtsvermoeden van overlijden uitspreken. "In dit geval zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat Hugo Charles niet meer in leven is", legt de persrechter uit. "Al zeven jaar heeft niemand iets van hem gehoord. Politieonderzoek heeft ook niets opgeleverd. Zelfs het uitloven van een beloning van 10.000 euro heeft niet geleid tot het oplossen van de vermissing."

Als in de toekomst blijkt dat Hugo Charles toch nog in leven is, kan alles nog worden teruggedraaid.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen