Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Charles mag doodverklaard worden

Geplaatst opwoensdag 27 maart 2019 - 17:39

De in 2012 verdwenen Hugo Charles uit Echt mag doodverklaard worden. Dat heeft de rechtbank van Roermond bepaald.

Charles verdween op 29 maart 2012.

Misdrijf
Enkele dagen later werd zijn auto teruggevonden met daarin onder meer zijn horloge en mobiele telefoon. Familie en vrienden gingen al snel uit van een misdrijf, omdat Charles volgens hen nooit zelf uit het leven zou stappen of op eigen houtje zou verdwijnen.

Lees ook: Nieuwe speurtocht naar gouden tip in zaak Hugo Charles

Registreren als 'overleden'
De rechtbank heeft verklaard dat er een zogenoemd 'rechtsvermoeden van overlijden' bestaat. Met dit besluit kan de gemeente Echt-Susteren, waar Charles voor het laatst stond ingeschreven, hem officieel registreren als 'overleden'.

In beroep
De officiële doodverklaring gebeurt over drie maanden, nadat de termijn is verstreken dat er beroep aangetekend kan worden. Volgens Roger van de Laar, de advocaat van de familie van Charles, is de kans heel klein dat dat gebeurt.

L1

Nalatenschap regelen
"De familie wil niet dat ik inhoudelijk op de zaak in ga", vertelt Van de Laar. "Maar voor de nabestaanden is dit natuurlijk zeer emotioneel om dit proces mee te maken. Er is geen lichaam gevonden en toch wordt iemand doodverklaard. Maar goed… ook zij moeten verder en willen zaken afhandelen. Pas als iemand geregistreerd staat als 'overleden' kun je de nalatenschap regelen."

Hoe vaak komt dit voor?
Volgens de rechtbank komen dit soort zaken zelden voor. "De afgelopen vijf jaar is dit twee keer voorgevallen in Limburg", vertelt persrechter Bart de Bruijn. Voor advocaat Van de Laar was het de eerste keer in zijn carrière dat hij zo'n zaak kreeg.

De procedure
Iemand moet minimaal vijf jaar spoorloos zijn eer de nabestaanden een verzoek tot doodverklaren kunnen indienen. Als er dan genoeg reden is om aan te nemen dat iemand daadwerkelijk overleden is, kan de rechter het rechtsvermoeden van overlijden uitspreken. "In dit geval zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat Hugo Charles niet meer in leven is", legt de persrechter uit. "Al zeven jaar heeft niemand iets van hem gehoord. Politieonderzoek heeft ook niets opgeleverd. Zelfs het uitloven van een beloning van 10.000 euro heeft niet geleid tot het oplossen van de vermissing."

Als in de toekomst blijkt dat Hugo Charles toch nog in leven is, kan alles nog worden teruggedraaid.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen