Overslaan en naar de inhoud gaan

Hugo Charles mag doodverklaard worden

Geplaatst opwoensdag 27 maart 2019 - 17:39

De in 2012 verdwenen Hugo Charles uit Echt mag doodverklaard worden. Dat heeft de rechtbank van Roermond bepaald.

Charles verdween op 29 maart 2012.

Misdrijf
Enkele dagen later werd zijn auto teruggevonden met daarin onder meer zijn horloge en mobiele telefoon. Familie en vrienden gingen al snel uit van een misdrijf, omdat Charles volgens hen nooit zelf uit het leven zou stappen of op eigen houtje zou verdwijnen.

Lees ook: Nieuwe speurtocht naar gouden tip in zaak Hugo Charles

Registreren als 'overleden'
De rechtbank heeft verklaard dat er een zogenoemd 'rechtsvermoeden van overlijden' bestaat. Met dit besluit kan de gemeente Echt-Susteren, waar Charles voor het laatst stond ingeschreven, hem officieel registreren als 'overleden'.

In beroep
De officiële doodverklaring gebeurt over drie maanden, nadat de termijn is verstreken dat er beroep aangetekend kan worden. Volgens Roger van de Laar, de advocaat van de familie van Charles, is de kans heel klein dat dat gebeurt.

L1

Nalatenschap regelen
"De familie wil niet dat ik inhoudelijk op de zaak in ga", vertelt Van de Laar. "Maar voor de nabestaanden is dit natuurlijk zeer emotioneel om dit proces mee te maken. Er is geen lichaam gevonden en toch wordt iemand doodverklaard. Maar goed… ook zij moeten verder en willen zaken afhandelen. Pas als iemand geregistreerd staat als 'overleden' kun je de nalatenschap regelen."

Hoe vaak komt dit voor?
Volgens de rechtbank komen dit soort zaken zelden voor. "De afgelopen vijf jaar is dit twee keer voorgevallen in Limburg", vertelt persrechter Bart de Bruijn. Voor advocaat Van de Laar was het de eerste keer in zijn carrière dat hij zo'n zaak kreeg.

De procedure
Iemand moet minimaal vijf jaar spoorloos zijn eer de nabestaanden een verzoek tot doodverklaren kunnen indienen. Als er dan genoeg reden is om aan te nemen dat iemand daadwerkelijk overleden is, kan de rechter het rechtsvermoeden van overlijden uitspreken. "In dit geval zijn er verschillende redenen om aan te nemen dat Hugo Charles niet meer in leven is", legt de persrechter uit. "Al zeven jaar heeft niemand iets van hem gehoord. Politieonderzoek heeft ook niets opgeleverd. Zelfs het uitloven van een beloning van 10.000 euro heeft niet geleid tot het oplossen van de vermissing."

Als in de toekomst blijkt dat Hugo Charles toch nog in leven is, kan alles nog worden teruggedraaid.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen