Overslaan en naar de inhoud gaan

Houten huizen voor de sociale verhuur ongekend populair

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 20:33

Woningcorporatie Wonen Limburg bouwt zestien houten huizen in Weert. De houten huizen zijn duurzaam en energiezuinig. Een kleine 200 mensen toonden al interesse voor één van de zestien woningen.

Sociale huurwoningen volledig gemaakt van hout bestaan nog niet in Limburg volgens de woningcorporatie. Maar als het aan bestuurder Wim Hazeu ligt is dit project zeker niet het laatste. “We zitten met een klimaatopgave en daar hoort ook CO2-uitstoot bij. Waar bouwen met stenen en cement heel veel CO2 uitstoot, houdt hout juist CO2 vast. Daarom is dit misschien wel dé manier van bouwen voor de toekomst.”

Subsidie
Omdat het bouwproces zelf nu nog duurder uitvalt dan reguliere manieren van bouwen, springen de gemeente Weert en de Provincie bij. Dat maakt het voor de woningstichting interessant om deze zestien woningen te bouwen als pilot. Over belangstelling heeft Wonen Limburg niet te klagen. Meer dan 200 mensen toonden interesse en ruim 170 mensen schreven zich in als mogelijke bewoner.

Motivatie
Eén van die geïnteresseerden is Sandra Decker. Ze zoekt woonruimte voor zichzelf en haar dochter en ziet in een houten huis precies wat ze zoekt. “Het duurzame is belangrijk voor me. We moeten de aarde toch ook weer door kunnen geven aan een volgende generatie. Dit past daar helemaal in.” Decker hoopt dan ook op een gelukje bij de selectie. “Je moest ook wel een motivatie opgeven voor deze woningen. Ik hoop dat ik die overtuigend genoeg naar voren heb kunnen brengen zodat ik later dit jaar kan intrekken."

Andere eisen
De woningstichting kijkt bij de gunning natuurlijk naar de wachtlijst. Wie al lang wacht, komt eerder in aanmerking, maar omdat een houten huis ook andere eisen stelt aan de gebruiker worden ook huurders gezocht die met de houten huizen kunnen omgaan. Hazeu: “Je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Zo kun je straks niet zomaar aan alle wanden overal dingen ophangen. We moeten dus wel wat zaken afspreken met de toekomstige huurders.”

Prefab
Donderdagmiddag werd de officiële aftrap voor de bouw gegeven al zijn van sommige huizen al de contouren zichtbaar. Omdat veel al prefab gemaakt is en alleen nog in elkaar moet worden gezet, gaat het bouwproces heel snel. Nog voor de zomer moeten de eerste huurders de sleutel krijgen van hun houten huis.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen