Overslaan en naar de inhoud gaan

Hout is goud waard: Maar wie wordt daar blij van?

Geplaatst opvrijdag 14 mei 2021 - 22:15

De houtprijzen zijn het afgelopen jaar verdubbeld. In de vijftig jaar dat Jos Peters, eigenaar van Houthandel Peters in Panningen, in het vak zit heeft hij dat nog nooit meegemaakt.

De voorraad hout slinkt in de opslaghal van Peters. "Dit moet niet lang meer duren", zegt Peters.

Wachten
"We hebben een partij hout besteld in Finland. Over drie maanden krijg ik pas te horen wat ik er voor moet betalen. De hoogste bieder gaat ermee aan de haal. Dat is het probleem van nu."

Video: L1

Hoge prijzen
De Verenigde Staten kopen massaal hout in Scandinavië. De import vanuit Canada is door hoge invoerrechten te duur geworden voor de Amerikanen. Het is één van de oorzaken dat de houtprijs skyhigh is geworden. "Deze situatie levert uiteindelijk tekorten op voor aannemers en interieurbouwers. Hout is goud? Als ik nu mijn hele voorraad zou verkopen en de zaak sluit dan kan ik cashen, maar dat levert alleen op de korte termijn iets op."

'Houthandel is de weg kwijt'
Peters verwacht dat de handel zich uiteindelijk stabiliseert. "Maar wanneer, dat is de vraag. De hele houthandel is de weg kwijt op dit moment."

In de afgelopen vijftig jaar is de houtprijs redelijk stabiel gebleven. "En dat is ook raar natuurlijk. Alles is duurder geworden. Op z'n minst door inflatie, hout niet. Nu is de prijs ineens als een raket omhooggeschoten. Als dat de afgelopen jaren geleidelijk was gebeurd had niemand wat te klagen en kreeg iedereen een goede prijs", concludeert Peters.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen