Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hotelboeven sloegen toe in Meerssen: 'Voelde me zo dom'

Geplaatst opwoensdag 16 januari 2019 - 6:00

Een bed and breakfast in Meerssen is slachtoffer geworden van oplichtersduo Jan (63) en Jolanda (54). Het stel heeft door heel Nederland een spoor van onbetaalde rekeningen achtergelaten.

De Volkskrant publiceerde dinsdag een uitgebreid achtergrondverhaal over het stel.

De eigenaresse van de Meerssense bed and breakfast bevestigt tegenover L1 dat zij één van de gedupeerden is. Ze was in mei 2018 het haasje.

Vreemde eend
Uit documenten die L1 heeft ingezien, blijkt dat het duo in zeker twintig Nederlandse steden heeft toegeslagen. Meerssen was een vreemde eend in de bijt, aangezien het stel veelal in het noorden en het oosten van het land op boevenpad ging. Wel was de handelswijze identiek: Jan en Jolanda betaalden steeds voor één nacht, verlengden dan hun verblijf, maar betaalden nooit voor die extra dagen.

Prima gasten
De eigenaresse van de bed and breakfast in Meerssen, die liever niet bij naam genoemd wordt, omschrijft de twee als 'prima gasten'. "Niet per se mijn type mensen, maar wel vriendelijk. Toen ze langer wilden blijven, zeiden ze dat ze niet konden betalen. Hun pasjes lagen nog thuis, zeiden ze. We spraken af dat ze me het geld later zouden overmaken", vertelt het slachtoffer. Jan vroeg ook 'leefgeld', 500 euro om zo te kunnen besteden. "Dat wilde hij lenen. Daarmee ging ik akkoord, nadat we een contractje hadden opgesteld. En ik nam een foto van zijn rijbewijs."

Akelige mensen
Dat ze het geld nooit zou krijgen, had de vrouw nooit gedacht. "Nee, ze kruipen zó onder je huid. Het zijn wat dat betreft echt akelige mensen. Jan deed allerlei klusjes in de tuin, verwijderde onkruid van de paden. En Jolanda kookte elke dag. 'Dat hoeft toch niet, jullie zijn op vakantie', zei ik dan. Maar ze deden het met alle plezier. Daarom had ik er geen erg in. Maar ja, toen vertrokken ze en de betalingen kwamen maar niet binnen..." Ze werd in totaal voor ruim 900 euro bedonderd.

Overwogen te stoppen
Afgelopen zomer kwam de zaak aan het rollen, toen een andere hoteleigenaar informatie over Jan en Jolanda op Facebook plaatste. De politie ging de zaak onderzoeken. "Daar was ik erg blij om, want ik zat er erg mee in mijn maag. Ik heb zelfs overwogen om te stoppen met mijn zaak, want ik handel op basis van vertrouwen. En ik voelde me zó dom, ik schaamde me dat ik deze mensen heb vertrouwd."

De twee kwamen dinsdag voor de rechter, in Assen. Justitie eiste vier jaar celstraf voor Jan en drie jaar gevangenis voor Jolanda. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen