Overslaan en naar de inhoud gaan

Hotelboeven sloegen toe in Meerssen: 'Voelde me zo dom'

Geplaatst opwoensdag 16 januari 2019 - 6:00

Een bed and breakfast in Meerssen is slachtoffer geworden van oplichtersduo Jan (63) en Jolanda (54). Het stel heeft door heel Nederland een spoor van onbetaalde rekeningen achtergelaten.

De Volkskrant publiceerde dinsdag een uitgebreid achtergrondverhaal over het stel.

De eigenaresse van de Meerssense bed and breakfast bevestigt tegenover L1 dat zij één van de gedupeerden is. Ze was in mei 2018 het haasje.

Vreemde eend
Uit documenten die L1 heeft ingezien, blijkt dat het duo in zeker twintig Nederlandse steden heeft toegeslagen. Meerssen was een vreemde eend in de bijt, aangezien het stel veelal in het noorden en het oosten van het land op boevenpad ging. Wel was de handelswijze identiek: Jan en Jolanda betaalden steeds voor één nacht, verlengden dan hun verblijf, maar betaalden nooit voor die extra dagen.

Prima gasten
De eigenaresse van de bed and breakfast in Meerssen, die liever niet bij naam genoemd wordt, omschrijft de twee als 'prima gasten'. "Niet per se mijn type mensen, maar wel vriendelijk. Toen ze langer wilden blijven, zeiden ze dat ze niet konden betalen. Hun pasjes lagen nog thuis, zeiden ze. We spraken af dat ze me het geld later zouden overmaken", vertelt het slachtoffer. Jan vroeg ook 'leefgeld', 500 euro om zo te kunnen besteden. "Dat wilde hij lenen. Daarmee ging ik akkoord, nadat we een contractje hadden opgesteld. En ik nam een foto van zijn rijbewijs."

Akelige mensen
Dat ze het geld nooit zou krijgen, had de vrouw nooit gedacht. "Nee, ze kruipen zó onder je huid. Het zijn wat dat betreft echt akelige mensen. Jan deed allerlei klusjes in de tuin, verwijderde onkruid van de paden. En Jolanda kookte elke dag. 'Dat hoeft toch niet, jullie zijn op vakantie', zei ik dan. Maar ze deden het met alle plezier. Daarom had ik er geen erg in. Maar ja, toen vertrokken ze en de betalingen kwamen maar niet binnen..." Ze werd in totaal voor ruim 900 euro bedonderd.

Overwogen te stoppen
Afgelopen zomer kwam de zaak aan het rollen, toen een andere hoteleigenaar informatie over Jan en Jolanda op Facebook plaatste. De politie ging de zaak onderzoeken. "Daar was ik erg blij om, want ik zat er erg mee in mijn maag. Ik heb zelfs overwogen om te stoppen met mijn zaak, want ik handel op basis van vertrouwen. En ik voelde me zó dom, ik schaamde me dat ik deze mensen heb vertrouwd."

De twee kwamen dinsdag voor de rechter, in Assen. Justitie eiste vier jaar celstraf voor Jan en drie jaar gevangenis voor Jolanda. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen