Overslaan en naar de inhoud gaan

Horecaprotest: 'Geen blijdschap, maar noodzaak'

Geplaatst opzaterdag 15 januari 2022 - 11:21

Op veel plekken in Limburg gaat de horeca zaterdag open uit protest tegen de coronamaatregelen. Bij Louis Klaassens van café De Klep in Venlo wordt het terras uitgestald, maar echt van harte gaat het niet.

"Als ik écht open zou gaan, zou het van harte zijn", zegt de horecabaas.

Signaal
Horecazaken en cultuurinstellingen mogen zaterdag eenmalig de deuren openen van 10:00 uur tot 20:00 uur. De Zuid-Limburgse burgemeesters gedogen dit en noemen als reden hiervoor de onvrede bij de ondernemers, die ze begrijpen. Ook de Noord-Limburgse burgemeesters hebben begrip getoond voor het signaal dat de ondernemers af willen geven.

Lees ook: Burgemeesters: 'Horeca en cultuur mogen zaterdag open'

Noodzaak
En zo mag de Venlose horecaondernemers zaterdag voor het eerst in lange tijd weer gasten ontvangen. "Ik verwacht wel dat de nodige mensen komen. Want we hebben ook een aantal reserveringen. Dus dat is positief", zegt hij. Maar écht blij dat hij één dag open mag, is hij niet. "Elke maand dat we dicht zijn kost ons tussen de 10.000 en 12.000 euro. Daar zijn de steunpakketten al van afgeteld. Daarnaast hebben we een schuld van 70.000 euro bij de belastingdienst. Tja, ben je dan blij dat je open mag? Dat heeft niks met blijdschap te maken, maar met noodzaak"

Lees ook: Burgemeesters over maatregelen: 'De rek is er uit'

Net als andere ondernemers heeft Klaassens zijn reserves al aangeboord. "We hadden wel een potje, maar dat was eigenlijk bedoeld voor de verbouwing van het huis", zegt hij. "De situatie is nijpend. En dat is al twee jaar zo."

Protest
Niet alleen in Venlo gaan de restaurants en cafés zaterdag open. Ook in onder andere Roermond, Maastricht, Sittard en Geleen gaan de deuren van de horeca open. Vrijdag was dit al het geval in Valkenburg. De binnenstad werd die dag drukbezocht. Winkels en horeca waren open, wat voor volle terrassen zorgde. De dag verliep gemoedelijk en de coronaregels werden netjes nageleefd. "Ik heb de afgelopen twee jaar nog nooit zo'n vrolijke demonstratie gezien", blikte burgemeester Daan Prevoo terug.

Lees ook: Volle terrassen in Valkenburg op protestdag tegen lockdown

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen