Overslaan en naar de inhoud gaan

'Horecapersoneel verplicht ander werk laten doen'

Geplaatst opzaterdag 28 maart 2020 - 13:19

Horecapersoneel moet verplicht kunnen worden om tijdens de coronacrisis ander werk te doen.

Dat zegt de Roermondse horecaondernemer Wim Cox zaterdag bij L1 Radio.

CAO
Cao's staan een dergelijke verplichting op dit moment in de weg, geeft Cox aan. Hij is afhankelijk van de goede wil van medewerkers als het gaat om alternatief werk. "Vanuit de cao mag ik alleen werk aanbieden dat in het verlengde ligt van het horecavak."

Thuis
Cox is eigenaar van diverse horecagelegenheden en heeft 270 personeelsleden in dienst. In de Nederlandse horeca zijn volgens hem in totaal 350.000 mensen actief. In verband met de coronacrisis zijn horecagelegenheden gesloten en zit het personeel grotendeels thuis.

Flyers
Sommige medewerkers beroepen zich volgens Cox op de cao, terwijl andere personeelsleden juist flexibeler zijn. "Bij de Plus-supermarkt in Maasniel hebben deze week acht mensen geholpen met vakkenvullen. Voor de gemeente Roermond hebben 45 medewerkers geholpen om flyers in de hele stad te verspreiden."

Begrip
Cox zegt er begrip voor te hebben dat sommige medewerkers bedanken voor de eer. "Degenen die in de zorg aan de slag zijn gegaan, of dagelijks kinderen lesgeven", noemt hij als voorbeeld.

Alternatief
Niettemin wil de horecaondernemer alternatief werk op kunnen leggen, omdat hij voor de komende tijd een reeks uitdagingen ziet. "In de landbouw ontstaat een flink tekort aan personeel om te oogsten, nu de internationale medewerkers er niet meer zijn", stelt Cox.

Vakbonden
"Nood breekt wet", vindt Cox. Hij zegt een hartenkreet richting politiek en vakbonden te hebben gedaan. "Het zou prettig zijn om personeel tot ander werk te kunnen verplichten. Ik laat ze echt niet diepzeeduiken of putjesschepen.".

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen