Overslaan en naar de inhoud gaan

Horecaondernemers willen terrassen uitbreiden naar pleinen

Geplaatst opvrijdag 1 mei 2020 - 17:20

Horecaondernemers in Limburg denken al hard na over hoe ze hun zaak kunnen klaarstomen voor de anderhalvemetersamenleving. Zo gaan er stemmen op om terrassen uit te breiden naar pleinen. Maar tegelijk klinkt er ook kritiek dat 'het nieuwe normaal' niet samengaat met horeca.

L1 sprak met horeca-ondernemers in Maastricht, Roermond en Venlo.

Uitbreiding naar pleinen kan niet overal
Het Maastrichtse burgerraadslid Gabriëlle Heine vindt dat de gemeente maatwerk moet leveren aan horeca-ondernemers die straks weer open willen. Ze roept de gemeente Maastricht op om te kijken waar ruimte is om terrassen uit te breiden. "We hebben het voorbeeld gezien van de ondernemers op het Vrijthof die hun terrastafels over het plein hadden verspreid", zegt Heine.

Gemeentebelasting voor terrassen
Uitbreiding naar pleinen is een voor de hand liggend voorbeeld, zegt ze. Maar niet voor de zaken die in kleinere straatjes liggen. "Je moet de precariokosten dan in mindering brengen", aldus Heine. "Dit moet naar rato worden aangepast." De gemeentelijke belasting die ondernemers betalen voor onder andere het gebruik van terrassen is voor elke ondernemer anders. Op het Vrijthof kan de belasting jaarlijks oplopen tot 14.000 euro.

De gemeente Maastricht laat in een reactie weten bereid te zijn tot meedenken, en heeft inmiddels een corona-denktank opgericht. Daarnaast worden de precariokosten voor in ieder geval de maand april kwijtgescholden.

'Horecabeleving valt weg'
"Het doet mij pijn, echt heel veel pijn", zegt onderneemster Elsemieke Meulemans met een zaak in hartje Maastricht. "Ik ben nogal amicaal met mijn gasten, ik raak ze vaak aan", vertelt ze. "Dat klinkt raar, maar het geeft een familiaal gevoel."

Volgens Meulemans valt op deze manier de hele beleving weg die hoort bij de horeca:

Video: L1

Roermond: 'Munsterplein maximaal benutten'
Horecaondernemer René Middel schreef donderdagavond namens kernteam Munsterplein een brief aan de Gemeente Roermond. "Ons verzoek is heel eenvoudig; laat ons het Munsterplein maximaal benutten om enigszins ons omzetverlies goed te maken", aldus Middel in zijn brief. De afgelopen weken heeft hij bij wijze van proef een anderhalvemeteropstelling van zijn terras gemaakt. Maar op last van de gemeente heeft hij de opstelling weer weg moeten halen omdat mensen zijn tafels begonnen te gebruiken als picknickplek. "Op deze manier kunnen we tenminste openen en nog enigszins de kosten verminderen," vertelt Middel. "Maar ik houd mijn hart vast voor de eerste druiligere zaterdag, want binnen in de zaak wordt anderhalve meter lastig."

Gemeente Roermond laat weten dat ze ondernemers graag tegemoet willen komen, maar dat ze ook moeten kijken naar zaken zoals verkeersdoorstroming en de gezondheids- en veiligheidseffecten.

Venlo: 'Markt is al grotendeels vol'
Arno Hendriks heeft een horecazaak op de Markt in Venlo. "Uitbreiden gaat hier nauwelijks, de Markt is nu al grotendeels vol", vertelt hij. "Het meest vervelende vind ik dat je niet weet waar je aan toe bent." De horecabaas heeft vooral veel vragen. "Hoe maak je het economisch rendabel? Hoe controleer je of de gasten aan een tafeltje gezinsleden zijn? Etcetera, etcetera."

Niet werkbaar
Zijn stadsgenoot Louis Klaassens heeft het liever over de anderhalve-apartleving. "Het is niet werkbaar in de horeca", zegt hij. "Gastvrijheid en service vallen weg, het kan misschien wel technisch mogelijk zijn, maar het sociaal-maatschappelijk aspect verdwijnt."

Video: L1

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen