Overslaan en naar de inhoud gaan

Horecabaas Harm snapt er niks meer van maar houdt hoop

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 12:48

Naar verwachting gaan er zaterdag weer wat deuren open, maar niet die van de horeca en cultuursector. Harm Lamberigts heeft horeca en een bioscoop in Weert begrijpt er niks van maar houdt desondanks moed.

"Je ziet steeds meer begrip, ook vanuit de burgemeesters. Ik verwacht daarom zeker dat er versoepelingen komen over een aantal weken." Dat vertelde hij vrijdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Burgmeesters hebben begrip
Nadat alle burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg woensdag in een statement zeiden begrip te hebben voor de 'onrekbare situatie' van (horeca)ondernemers, volgen ook de Zuid-Limburgse vrijdag met een soortgelijk standpunt. Die zeggen bovendien dat ondernemers uit protest hun deuren mogen openen en dat er niet gehandhaafd wordt, mits de protestregels worden nageleefd.

Lees ook: Burgemeesters: 'Horeca en cultuur mogen zaterdag open'

Statement
"Dat laat een duidelijk statement zien: Wij Limburgers liggen hier aan de grenzen en iedereen loopt naar het buitenland. Dat werkt niet. Ik verwacht daarom zeker dat er over een aantal weken meer versoepelingen komen", zegt Lamberigts.

Versoepelingen
Ondernemers openen zaterdag hun deuren uit protest, maar moeten ze daarna waarschijnlijk weer sluiten. De verwachte versoepelingen gelden niet voor horeca en cultuur. Lamberigts verbaast zich erover. "We moeten tegenwoordig aan zoveel eisen voldoen. Ik denk dat je het juist niet beter kunt treffen dan bij horeca en bioscopen. Allerlei afzuigingssystemen en hoge plafonds. Maar toch blijven wij dicht."

Last minute
Hij hekelt ook dat dit nieuws weer last minute wordt bekendgemaakt. "Je weet als ondernemer nooit waar je aan toe bent. Het kabinet zou een coronadraaiboek voor ons maken, maar dat is er nooit gekomen. Bovendien wijken ze in Den Haag continu af van eerdere toezeggingen. We kunnen nergens rekening mee houden qua personeel en inkoop."

Niet op een lijn
Lamberigts denkt dat de onduidelijkheid komt doordat elke bestuurslaag op een andere manier kijkt naar de coronasituatie. "Heel Europa ligt niet op een lijn, heel Nederland ligt niet op een lijn en zelfs in Limburg gaat elke gemeente weer anders om met bijvoorbeeld de demonstraties zaterdag."

In Weert mogen de zaken zaterdag bijvoorbeeld als protest tot 16:00 uur open. Terwijl in het naastgelegen Nederweert tot 22:00 uur geprotesteerd mag worden. "De Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad zegt het vervolgens weer oneens te zijn met de demonstraties en praat over boetes. Het is schijnbaar heel moeilijk om gewoon alles op een lijn te krijgen", betoogt Lamberigts.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen