Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca ziet nieuwe maatregelen niet zitten: 'Maat is vol'

Geplaatst opwoensdag 15 september 2021 - 17:13

De horeca in Limburg is kritisch over de nieuwe coronamaatregelen. "De maat is vol", zegt chefkok Hans van Wolde. Dinsdag werd bekend dat voor een bezoek aan de horeca een coronapas nodig is.

Vanaf 25 september wordt een coronatoegangsbewijs verplicht voor het bezoeken van een theater, bioscoop of horecazaak. Met zo'n bewijs kun je aantonen dat je beide prikken hebt gehad, de laatste zes maanden genezen bent van corona of negatief getest bent in de laatste 24 uur.

Lees ook: 1,5 meter niet meer verplicht: dit zijn de versoepelingen

Gastvrijheid
John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht en Heuvelland is kritisch over de nieuwe maatregelen. "Het is heel apart om met een kater-achtig gevoel vanochtend wakker te worden na een persconferentie waar we al anderhalf jaar op zitten te wachten. Vervolgens word je geconfronteerd met een pakket regels dat totaal niet strookt met onze beleving van wat gastvrijheid is."

Boete
Hans van Wolde van restaurant Brut172 uit Reijmerstok is eveneens niet te spreken over de nieuwe maatregelen. "De maat is vol", schrijft hij op Instagram. "We worden in een hoek gedreven waar we straks niet uitkomen." Van Wolde, die twee Michelinsterren behaalde, gaat wel controleren op de coronatoegangsbewijzen, maar als iemand zijn toegangsbewijs niet wil laten zien mag die toch binnenkomen. Mocht er dan een boete worden uitgedeeld, dan betaalt Van Wolde die zelf.

Restaurant Vain's uit Venlo benadrukt dat gastvrijheid belangrijk is voor al hun gasten. "We ontvangen jullie nog steeds graag met een reservering en een lach. En dat blijven we doen", schrijft het Venloos restaurant.

Personeel
Paulus zit met de handen in het haar als het over personeel gaat, want voor het controleren van de coronapas moeten er medewerkers worden vrijgemaakt. "Ik zou niet weten hoe we dat moeten regelen. We hebben een enorm personeelstekort in de horeca. Mede door de lockdowns die we gehad hebben", zegt Paulus.

Lees ook: Clubs zetten vraagtekens bij sluiting om middernacht

Anderhalve meter
De anderhalvemetermaatregel is volgens Paulus te doen "Ik denk dat er nog veel horecazaken zijn die op dit moment prima kunnen leven met hoe het nu gaat. Het is met beperkingen, maar je kunt je gastvrijheid tonen." Van Wolde denkt daar hetzelfde over. "Al maanden gaat het goed in onze horeca."

QR-code
Restaurant Meds uit Sittard blijft de anderhalvemetermaatregel handhaven. Ze houden de tafels op afstand van elkaar. "Ons restaurant en terras blijft dus even veilig als de afgelopen maanden," laat het restaurant weten. Het restaurant gaat wel de QR-code controleren. "Ondanks dat we de noodzaak ervan in onze zaak niet zien, doen we de checks wel om de mensen van de gemeentelijke handhaving niet verder te belasten. Ze hebben nu al nauwelijks tijd om iets eenvoudigs als een fiets- en scooterverbod op de Markt voldoende frequent te handhaven. Laten we ze het niet nog lastiger maken", roept het restaurant op.

Evenementen
De evenementenbranche mag ook opstarten. "Hier wachten we al maanden op", zegt Rob Knubben van . "Er zijn wel een paar dingentjes en we moeten om twaalf uur 's nachts dicht, maar ik ben blij." Hans Paul Nieskens, eigenaar van club Complex in Maastricht en organisator van ParkCity Live in Heerlen, is minder optimistisch. "Ik ben er niet blij mee, het is natuurlijk heel vreemd dat de rest van Nederland wel open mag." Het coronatoegangsbewijs wordt ook verplicht bij evenementen. "Dat voelt raar en lijkt discriminerend, maar ik snap waarom het zo is", zegt Nieskens.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen