Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca vreest gevaar en overlast door acuut rookverbod

Geplaatst opvrijdag 27 september 2019 - 18:56

"Het naar buiten jagen van de rokers gaat leiden tot gevaarlijke situaties en overlast." Dat vreest Guido Kreutzer, voorzitter van de regio Zuid-Limburg van Koninklijke Horeca Nederland.

Hij reageert hiermee op het nieuws dat de Hoge Raad vrijdag beslist heeft dat rookruimtes in de horeca per direct zijn verboden.

Overlast
"Een mooi autovrij plein voor de deur is geen probleem, maar wat als er een drukke weg langs loopt? En wat te denken van cafés in woonbuurten, waar een deel van de klandizie steeds voor de deur staat?”, somt Kreutzer op. “Dat kan overlast opleveren."

Discriminatie
Verder voelt de horecasector zich gediscrimineerd, volgens Kreutzer: "Bedrijven en instellingen mogen wel een rookruimte hebben, maar de horeca mag dat niet."

Boos
Steeds minder gelegenheden hebben nog een rookruimte. Met staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) was al afgesproken dat in 2022 de rookruimtes zouden verdwijnen. Maar met de uitspraak van het hoogste rechtsorgaan is daar nu een streep door gezet. De ene ondernemer reageert gelaten, de ander is boos omdat hij veel geld heeft geïnvesteerd in een rookruimte.

Meteen dicht
Ernesto's Cantina in Sittard en D'r Klinge in Heerlen sloten meteen al hun rookruimtes. "Het heeft weinig zin om het nog verder open te houden, de ruimte moet toch dicht", zegt Jarno Molenaar van D'r Klinge. "Nu kunnen ze nog op het terras terecht, als het straks kouder wordt moeten we daar maar maatregelen nemen. Maar of dat zin heeft? Straks mag er ook niet meer op het terras worden gerookt." Ernest America van Ernesto's Cantina maakt zich daar ook zorgen over. "Straks moeten de rokers echt de straat op. En wie weet mag roken straks daar ook niet meer."

Soepel met controles
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid soepel is met het controleren op rookruimtes in horecagelegenheden. Staatssecretaris Blokhuis heeft inmiddels al laten weten dat er tot oktober geen controles zullen plaatsvinden. KHN wil dat er tot 2020 geen controles komen, zodat ondernemers de tijd hebben om maatregelen te nemen.

Miljoenen geïnvesteerd
Volgens cijfers van Koninklijke Horeca Nederland zijn er nog tussen de 5700 en 7600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. Zestig procent van alle rookruimtes is in 2009 of later gebouwd. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd in rookruimtes. De gemiddelde investering bedraagt 12.500 euro per rookruimte. Of ondernemers daarvoor gecompenseerd worden is maar de vraag. KHN wil ondernemers daarbij helpen, maar ze zullen toch zelf of samen met andere ondernemers naar de rechter moeten stappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen