Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca telt af naar 1 juni maar zit nog vol vragen

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2020 - 17:03

De Limburgse horeca is driftig aan het aftellen tot de klok op maandagmiddag 1 juni 12:00 uur slaat, en de café's, restaurants en terrassen weer openen.

Maar over het hoe en wat zijn er nog genoeg vragen.

Lastig
Binnen mogen exclusief personeel maximaal 30 mensen aanwezig zijn, buiten op de terrassen is er geen beperking aan het aantal gasten zo lang de gasten maar anderhalve meter afstand houden. Op papier allemaal heel simpel, maar om die regels in de praktijk te brengen blijkt toch lastig te zijn.

Straat afgezet
Omdat het aantal gasten dus afhangt van de grootte van het terras, mogen horeca-ondernemers waar mogelijk hun terras uitbreiden. Vrijwel overal in Limburg bieden gemeenten daar ruimte voor. In Thorn wordt zelfs de Hoogstraat en een deel van de Hofstraat afgezet voor het verkeer, zodat de horeca daar terrasstoelen en -tafels kan neerzetten. Ook in Roermond is de kogel door de kerk. Daar mogen de meeste terrassen uitbreiden, maar onder voorwaarden. Zo moeten de trottoirs wel gewoon begaanbaar blijven.

Thorn
Foto: Istock

Tijdsloten
In Valkenburg, de gemeente met de grootste terrasdichtheid van Limburg, is ook voor terrasbezoek een reservering verplicht. Om te voorkomen dat mensen urenlang een tafeltje bezet houden, wordt er bovendien gewerkt met tijdsblokken, om lange wachtrijen te voorkomen. Net als elders zijn ook hier de terrassen groter geworden. Voor het toezicht heeft de gemeente speciale veiligheidscoördinatoren aangesteld.

Maatwerk
Maar omdat iedere ondernemer zo zijn eigen wensen heeft, is nog lang niet alles in kannen en kruiken. Zo waren er woensdag in Maastricht al meer dan 160 verzoeken bij de gemeente binnengekomen om het terras uit te breiden. "De ene ondernemer wil graag zijn terras uitbreiden naar de overkant van de straat, een andere wil een stuk verder het plein op. Dat moeten we als gemeente stuk voor stuk beoordelen, daar zijn we nu druk mee bezig", vertelt woordvoerder Stefan Gybels van de gemeente.

Bestuurslid John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland Maastricht/Heuvelland vertelt in L1mburg Centraal waar de Limburgse horeca op dit moment zoal tegenaan loopt, zo pal voor de heropening van de eet- en drinketablissementen.

Markt of horeca?
Veel gemeenten hebben wel al toegezegd ruimhartig om te gaan met de terrassen, maar hebben de verschillende ondernemers nog niet laten weten wat wel en niet mag. In Weert hebben de ondernemers bijvoorbeeld nog geen groen licht, terwijl in Sittard er onduidelijkheid is over de weekmarkt. Die wordt op donderdag gehouden op de Markt, waar ook de meeste horeca zit. Over wie voorrang heeft, de marktkooplui of de kroegbazen, is het laatste woord nog niet gezegd.

Markt Sittard
Foto: Istock

Etage-terras
Ondernemers zelf zijn creatief om ondanks de beperkingen toch een redelijk aantal klanten te kunnen ontvangen. In Venlo krijgt het terras van Café Central aan de Markt een tweede verdieping. "We beginnen als het goed is vrijdag met bouwen. Andere cafés hier aan het plein kunnen op de grond uitbreiden, maar die plek hebben wij niet. Daarom breiden wij uit naar boven", aldus Arno Hendericks van Central. "De buiten-etage van 10 bij 10 meter komt van Neptunus in Kessel, we moeten nog even gaan passen en meten hoeveel stoelen we daarop kwijt kunnen."

Prullenmand
Ook in Maastricht was er een plan voor een dubbeldeks terras op het Onze Lieve Vrouweplein. Verschillende ondernemers dienden een plan in, maar na verloop van tijd trokken de meesten zich terug. Ook de gemeente bleek bij nader inzien niet enthousiast, waarmee het plan weer in de prullenmand verdween.

Lees ook: Plan voor dubbeldeks terras Maastricht gaat niet door

Collectief
In Venray wordt het Henseniusplein helemaal vol gezet, waardoor één groot terras ontstaat. Bezoekers kunnen via een app hun hapje of drankje bij verschillende zaken in de buurt bestellen. Ook Horst aan de Maas, Nederweert en Venlo zijn van plan om op die manier pleinen in te richten als coronaproof-horecaplein. "We beginnen eerst hier in Venray, om het behapbaar te houden. Daarna gaan we in andere gemeenten aan de slag", zegt initiatiefnemer en horecabaas Gijs Schapendonk . "En als andere steden willen aanhaken, dan graag! We hebben een speciale app waarmee klanten kunnen aangeven op welke tafel ze zitten, en bij welk bedrijf ze welke hapjes of drankjes willen bestellen. Die kun je overal gebruiken. Nog deze week horen we of de provincie Limburg ook met een bijdrage komt en ons helpt met het uitrollen van dit idee."

Lees ook: Henseniusplein Venray straks collectief terras

Reserveren
Veel ondernemers laten weten dat het wennen wordt, als de horeca maandag weer open gaat. Na meer dan twee maanden klussen en wachten moet maandag blijken hoe alles in zijn werk gaat in de anderhalvemetersamenleving. Zo moeten bijvoorbeeld ook cafébezoekers straks reserveren voordat ze aan de toog een drankje kunnen doen. Volgens Guido Kreutzer van de Limburgse tak van Koninklijke Horeca Nederland verloopt dat vooralsnog prima.

Protocol
De branche-organisatie heeft ook een heel protocol opgesteld, waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe het zit met restaurants die verschillende zaaltjes hebben en aan welke voorschriften het personeel moet voldoen. Van de ondernemers wordt ook verwacht dat ze zelf een controlegesprek voeren met de gasten. Daarin moeten ze zelf inschatten of iemand een gezondheidsrisico is, en of mensen wel ècht familie van elkaar zijn als ze samen aan een tafeltje willen zitten.

Terras horeca Maastricht (28 apr 2020)
Foto: L1

Handhaving
Of de horeca-ondernemers zich aan alle regels en protocollen houden, is een zaak van de veiligheidsregio's. Die zijn verantwoordelijk voor de noodverordeningen waarmee alle coronamaatregelen zijn ingevoerd, en dus ook voor de handhaving. In eerste instantie ligt die taak bij boa's, die de opdracht hebben gekregen om zich niet al te streng op te stellen. Het bonnenboekje wordt pas getrokken na een gesprek en een waarschuwing, is het voornemen. De politie zelf blijft in eerste instantie op de achtergrond, al staat die wel klaar voor eventuele ongeregeldheden mocht de eerste cafédag in maanden ergens in Limburg uit de hand lopen.

Overleg
Omdat er nog veel vragen zijn bij de horeca-ondernemers, en omdat de regels steeds veranderen is in Vaals afgesproken dat gemeente, handhaving en horeca wekelijks bij elkaar komen. "Op die manier willen we onduidelijkheden zo veel mogelijk voorkomen", legt restauranteigenaar Victor Terpstra uit Vijlen uit.

Terras bij stadion
Ook op de langere termijn wordt er hard gewerkt en nagedacht om de horeca weer op gang te brengen. Zo moet er half juni een terras verrijzen aan het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Dat initiatief komt van discotheek Music Dome en de organisatie van het Essential-festival. Enkele weken geleden begonnen zij al een 'virtueel restaurant' met bezorgservice en online vermaak, daar komt nu ook een tastbaar terras bij voor een hapje en een drankje. "De aankleding wordt verzorgd door mensen die normaalgesproken festivals opbouwen en versieren", zegt initiatiefnemer Kenny Mordang. "Dan is er ook weer een beetje werk voor mensen uit een andere zwaar getroffen sector."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen