Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca sleept Staat voor de rechter om heropening

Geplaatst opmaandag 22 februari 2021 - 17:00

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept de Nederlandse Staat voor de rechter. Daarmee wil de belangenvereniging heropening en meer steun afdwingen.

Het besluit om naar de rechter te stappen is volgens KHN genomen na de uitlatingen van minister Hugo de Jonge afgelopen zaterdag over zijn testplan voor de komende maanden. Door het op grote schaal testen van mensen moeten zij - mits negatief getest - weer toegang krijgen tot evenementen, sport en de culturele activiteiten.

Video: L1

Achter aansluiten
De horeca komt niet voor in deze rij en dat is de branche in het verkeerde keelgat geschoten. De sector moet volgens De Jonge opnieuw achter aansluiten. "Terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult. Dit is absoluut onverteerbaar voor KHN en haar leden. Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij en accepteren de achterstelling niet langer", aldus de belangenvereniging in een persbericht.

"Je kunt niet maanden door blijven gaan zonder het perspectief om open te gaan. Het kleine lichtpuntje aan de horizon dat er was, heeft minister Hugo de Jonge afgelopen weekend weggeduwd, aldus KHN-voorzitter Dirk Beljaarts op L1 Radio.

Spoedvoorziening
Met de gang naar de rechter wil KHN twee zaken afdwingen: schadevergoeding voor de sector én een spoedvoorziening waardoor de horeca zo snel mogelijk weer open kan.

Geen onderbouwing
Volgens de horeca-branche zijn de huidige steunmaatregelen welkom, maar dekken zij bij lange na niet de vaste lasten van de ondernemers. Namens een 'representatieve groep horecaondernemers' gaat advocatenkantoor NautaDutilh de zaak nu bepleiten voor de rechter. Die rechter wordt onder andere gevraagd een spoedregeling te treffen om de horeca zo snel mogelijk weer open te krijgen, maar ook om inzage te krijgen in adviezen en onderzoeken waarover de overheid beschikt ter onderbouwing van de maatregelen voor de horeca. KHN wil ook weten of de overheid kijkt naar hoe andere landen met de horeca omgaan met betrekking tot het coronavirus.

'Niet uit te leggen'
Volgens KHN is het aantal coronabesmettingen dat te herleiden is tot de horeca altijd 'relatief heel laag' geweest. Sinds de zomer van vorig jaar al vraagt de sector om onderbouwing van het besluit over de horecasluiting, maar naar eigen zeggen is die 'tot op de dag van vandaag' uitgebleven. En dat is volgens de sector niet uit te leggen aan de ondernemers, maar ook niet aan het publiek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen