Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca in opstand: 'We gaan op 12 januari open!'

Geplaatst opvrijdag 27 november 2020 - 17:02

De maat is vol voor de horeca. Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) openen 12 januari de deuren.

Dat blijkt uit een uitgelekt persbericht van lokale afdelingen van KHN, dat in handen van L1 is. De Limburgse afdelingen lijken zich aan te sluiten bij de horeca-opstand tegen de coronamaatregelen.

Uitgelekt
"Jammer dat dit is uitgelekt maar ik sta er wel achter", zegt Gijs Schapendonk. Hij is voorman van de de KHN-afdeling in Venray. Hij benadrukt dat het om een concept persbericht gaat: "De landelijke afdeling van KHN heeft dit nog niet onderschreven." Schapendonk verwacht niet dat er nog veel zal veranderen aan de inhoud. "Wij moeten nu een vuist maken. Voor ondernemers is het nu paniekvoetbal. We kunnen geen kant op."

Niets meer te verliezen
Ook in Midden-Limburg is er steun voor een geforceerde opening van horecazaken. "Het enige wat dat kan tegenhouden is honderd procent compensatie door de overheid of een duidelijke datum wanneer we dan wel open mogen", vertelt Wim Cox, bestuurslid van de afdeling in Roermond. "Wij hebben weinig meer te verliezen", aldus Cox.

Voorzitter Michel Schlicher runt restaurant Mr. Sammi in Roermond. "Of ik daadwerkelijk mijn zaak open op 12 januari vind ik nu moeilijk te zeggen. In ieder geval lukt het nu gezamenlijk druk te zetten op het kabinet."

Geen vertrouwen
In het persbericht staat dat de horeca ook na 12 januari open wil blijven. 'Uiteraard met strikte inachtneming van het reeds bekende en ingediende protocol van KHN', zo valt er te lezen. Het bericht zou pas woensdag gepubliceerd worden, maar is uitgelekt. De opstandige afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland zeggen in het persbericht geen vertrouwen meer te hebben in minister Hugo de Jonge. De minister deed eerder deze week een uitspraak dat de lockdown voor de horeca langer gaat duren dan half januari.

Grens overschreden
En hiermee is volgens de horeca een grens overschreden. Veel ondernemers redden het niet meer en staan op het punt 'te verzuipen'. De branche wil ondanks de opstand duidelijk maken dat gezondheid op één staat en schrijft 'diep respect te hebben voor alle zorgmedewerkers van Nederland'.

Samenwerking nihil
Volgens KHN heeft de horeca er na de eerste lockdown alles aan gedaan om de gezondheid en veiligheid van de gasten te garanderen. Volgens de branche is dat ook bevestigd door cijfers van het RIVM. Verder wordt de gebrekkige samenwerking met de landelijke overheid gehekeld in het bericht. Die is 'nihil' geweest. Gemeentes hebben 'over het algemeen wel hun best gedaan om ondernemers te steunen'.

Reactie KHN
Een landelijke woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland zegt begrip te hebben voor de inhoud van de tekst, maar zegt dat het niet de lijn is van de branchevereniging. "Maar ik hoef u niet uit te leggen dat de nood hoog is onder onze leden. Ondanks dat willen wij constructief zijn en in samenspraak blijven met de overheid."

Rutte reageert
Premier Mark Rutte heeft vrijdag ook gereageerd op de horeca-opstand. "De horeca kan alleen opengaan wanneer de stand van de pandemie het toelaat", zei Rutte tijdens het wekelijkse persmoment. "'We moeten alles doen om het land door deze crisis te loodsen en daarvoor is het noodzakelijk dat de horeca dicht blijft. Ik hoop dat deze prachtige bedrijven weer open mogen, maar die belofte kan ik nu niet maken." Op de vraag wat het het kabinet gaat doen wanneer de branche toch opengaat, gaat hij nu nog niet in. "Daar kan ik nog niets over zeggen, ik heb de berichten ook niet gezien. In algemene zin is het niet mogelijk om je niet aan de regels te houden."

Het uitgelekte persbericht is hier te lezen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV