Overslaan en naar de inhoud gaan

'Horeca moet duidelijk maken dat het een protestactie is'

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 22:14

Als horecaondernemers die de coronamaatregelen beu zijn, inderdaad uit protest op 17 januari opengaan, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat het om een protestactie gaat.

Dat zegt advocaat Nina Rijsterborgh van Boels Zanders Advocaten in een gesprek met L1 Radio. Rijsterborgh is gespecialiseerd in bestuursrecht.

Boetes
De actie zou kunnen leiden tot hoge boetes voor de ondernemers. Als ze die niet willen betalen, omdat ze vinden dat ze gebruik hebben gemaakt van hun recht om te protesteren tegen het beleid, moeten ze dat voor de rechter duidelijk kunnen bewijzen.

Lees ook: Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open

Gratis bier
Dus zouden ze bijvoorbeeld spandoeken moeten ophangen, met protestleuzen. En bijvoorbeeld gratis bier moeten schenken. 'Gewoon' open gaan, zonder verdere uitingen en met betalende klanten, zal door een rechter niet worden beschouwd als een legitiem protest.

Discriminatie
Wat de horecaondernemers wel volgens Rijsterborgh als sterk argument kunnen aanvoeren, is discriminatie. Als ze hard kunnen maken dat ze onterecht ongelijk behandeld zijn, zal de rechter daar zeker gevoelig voor zijn.

Lees ook: Horecavereniging: 'Niet burgerlijk ongehoorzaam worden'

Rijsterborgh wijst erop dat andere commerciële publiekstrekkers zoals pretparken en winkelcentra wel open zijn. Als de protesterende horecaondernemers de rechter kunnen overtuigen van het feit dat met twee maten wordt gemeten, staan ze volgens haar sterk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen