Overslaan en naar de inhoud gaan

'Horeca moet duidelijk maken dat het een protestactie is'

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 22:14

Als horecaondernemers die de coronamaatregelen beu zijn, inderdaad uit protest op 17 januari opengaan, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat het om een protestactie gaat.

Dat zegt advocaat Nina Rijsterborgh van Boels Zanders Advocaten in een gesprek met L1 Radio. Rijsterborgh is gespecialiseerd in bestuursrecht.

Boetes
De actie zou kunnen leiden tot hoge boetes voor de ondernemers. Als ze die niet willen betalen, omdat ze vinden dat ze gebruik hebben gemaakt van hun recht om te protesteren tegen het beleid, moeten ze dat voor de rechter duidelijk kunnen bewijzen.

Lees ook: Opstandige horecabedrijven gaan 17 januari open

Gratis bier
Dus zouden ze bijvoorbeeld spandoeken moeten ophangen, met protestleuzen. En bijvoorbeeld gratis bier moeten schenken. 'Gewoon' open gaan, zonder verdere uitingen en met betalende klanten, zal door een rechter niet worden beschouwd als een legitiem protest.

Discriminatie
Wat de horecaondernemers wel volgens Rijsterborgh als sterk argument kunnen aanvoeren, is discriminatie. Als ze hard kunnen maken dat ze onterecht ongelijk behandeld zijn, zal de rechter daar zeker gevoelig voor zijn.

Lees ook: Horecavereniging: 'Niet burgerlijk ongehoorzaam worden'

Rijsterborgh wijst erop dat andere commerciƫle publiekstrekkers zoals pretparken en winkelcentra wel open zijn. Als de protesterende horecaondernemers de rechter kunnen overtuigen van het feit dat met twee maten wordt gemeten, staan ze volgens haar sterk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen