Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca mag weer open vanaf juni, kappers maandag al

Geplaatst opwoensdag 6 mei 2020 - 19:24

In een persconferentie van het kabinet zijn woensdagavond nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo mogen horeca en kapperszaken binnenkort weer open.

"We hebben ondertussen wel wat bereikt met elkaar", zei premier Mark Rutte zo'n acht weken na het ingaan van de 'intelligente lockdown'. Hij zei dat de druk op de ziekenhuizen is afgenomen, waardoor Nederland de stap kan zetten naar een anderhalvemetersamenleving in afwachting van een vaccin.

Lees ook: Volg ons liveblog met de laatste updates

Op weg naar het nieuwe normaal
Nederland kan niet in één keer uit de intelligente lockdown, zei zorgminister Hugo de Jonge. Dat moet stap voor stap. Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig blijft gedragen, zei Rutte. De besmettingscijfers moeten niet stijgen.

De al geldende maatregelen van anderhalve meter afstand, veel handen wassen en thuisblijven bij symptomen blijven gelden. Ook het advies voor thuiswerken blijft van kracht.

Bekijk hier welke coronamaatregelen worden versoepeld, en vanaf wanneer:

11 mei:

 • Kappers en andere contactberoepen zoals pedicures, opticiens, masseurs en rij-instructeurs mogen vanaf maandag weer beginnen. Voorwaarden: er wordt gewerkt op afspraak waarbij klanten van tevoren de vraag krijgen over eventuele coronaklachten. Mondkapjes worden niet verplicht.
 • Het credo 'blijf zoveel mogelijk thuis' verandert naar: 'blijf thuis bij gezondheidsklachten'.
 • Iedereen boven de 18 jaar mag weer buiten sporten. Het gaat dan om niet-contactsporten: zoals tennis en golf.
 • Bibliotheken mogen ook weer open.
Video: L1

1 juni:

 • Restaurants, concertzalen, bioscopen en cafés mogen open en binnen maximaal 30 mensen ontvangen. Daarbij moeten de horeca-uitbaters wel voldoende maatregelen nemen: tafeltjes op anderhalve meter afstand, reserveren wordt verplicht en gasten moet worden gevraagd of ze coronaklachten hebben. Ook terrassen mogen weer.
 • Musea mogen ook weer open. Bezoekers moeten van tevoren reserveren.
 • Het Openbaar Vervoer (OV) gaat weer terug naar de reguliere dienstregeling. De capaciteit van het OV moet omhoog, om reizigers te kunnen spreiden. OV-bedrijven hebben daarom maatregelen genomen. Reizigers moeten verplicht een mondkapje op, dat ze zelf moeten regelen.
 • Vanaf 1 juni moet iedere Nederlander kunnen worden getest op het coronavirus, zo wil het kabinet. Nu geldt dat alleen voor vitale beroepen zoals zorgpersoneel en onderwijs.
Video: L1

15 juni:

 • Examens en praktijkonderwijs in middelbaar beroepsonderwijs (MBO) worden weer toegestaan.

1 juli:

 • Er mogen in kerken, congrescentra, crematoria maximaal 100 mensen komen. In restaurants, concertzalen en in cafés mogen dan in plaats van 30 mensen maximaal 100 mensen binnen.
 • Vakantieparken kunnen weer open, want het kabinet geeft groen licht voor het openstellen van sanitaire voorzieningen zoals douches en wc's.

1 september:

 • Sauna's, casino's, sportclubs mogen weer open. Ook binnensport en andere contactsporten mag weer.
 • Het betaald voetbal moet vanaf 1 september weer kunnen beginnen. Eerder werd al bekend dat de evenementen dan ook weer worden toegestaan, als de komende maanden goed verlopen.
Maatregelen Rijksoverheid

Het aantal ic-plekken in Nederland wordt daarnaast flexibel opgehoogd tot 1700, in afwachting van een vaccin. Het bezoekverbod in verpleeghuizen wordt stap voor stap versoepeld. Kwaliteit van leven doet ook ertoe, zei zorgminister Hugo de Jonge daarover. Als proef begint het kabinet met versoepelingen in 25 zorglocaties in het land.

Achtste week in 'intelligente lockdown'
Nederland is sinds 15 maart in een 'intelligente lockdown', zoals premier Rutte het noemt. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat werpt zijn vruchten af, ook in Limburg. Sinds dinsdag zijn er maar 15 nieuwe besmettingen gemeld: het laagste aantal ooit.

Eerder werden er al andere versoepelingen aangekondigd. Zo mogen gezonde ouderen van boven de 70 jaar weer één of twee vaste personen op bezoek krijgen en gaan basisscholen vanaf maandag weer open. Jongeren mogen ook weer buiten sporten.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen