Overslaan en naar de inhoud gaan

'Horeca mag anderhalve meter niet laten versloffen'

Geplaatst opmaandag 15 juni 2020 - 22:50

Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden.

Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's. "Als men zich stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - houdt, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden", aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

Boetes na waarschuwingen
Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. "We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn."

Afgelopen zaterdag moest het eerste café in Limburg verplicht dicht vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen. Het gaat om café 't Pötterke in Maastricht dat de deuren nu tot 27 juni gesloten moet houden.

Lees ook: Café twee weken op slot na niet naleven maatregelen

Excessen
Eerder liet de burgemeester van Nijmegen weten alleen bij excessen te handhaven. "Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. Wij horen dat vanuit heel het land, van noord tot zuid en van oost naar west. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen", stelt Bruls na "twee weken ervaring".

Zorgen
Sinds 1 juni mag de horeca onder voorwaarden weer open. Afgelopen weekeinde spraken de veiligheidsregio's al hun zorgen uit over de naleving van de coronamaatregelen op de terrassen en in de cafés. Maandagavond hebben de burgemeesters hierover verder gesproken.

Even geen polonaise
De klant en de ondernemer spelen volgens Bruls beiden een rol. Hij geeft aan dat een kroegbaas moet blijven ingrijpen als het in zijn zaak mis gaat en een verliefd stelletje misschien maar naar buiten moet sturen als ze niet van elkaar kunnen afblijven. Misstanden van cafébezoekers zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van ondernemers, maar ook van de klanten, benadrukt hij. "Wij moeten laten zien dat die anderhalve meter de essentie is van het coronabeleid. De polonaise lopen vind ik ook leuk, maar nu even niet."

Verdere versoepeling
Op 1 juli worden de maatregelen in Nederland waarschijnlijk verder versoepeld. De burgemeesters adviseren het kabinet om dat fasegewijs te doen. "Niet te snel, want de gemeentes moeten ook de kans krijgen om zich goed voor te bereiden."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen