Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca Maastricht heeft tekort aan personeel

Geplaatst opdonderdag 30 juli 2020 - 6:00

Horecabedrijven in Maastricht hebben een tekort aan personeel. Volgens verschillende horecaondernemers in de Limburgse hoofdstad is het moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden.

Met name een tekort aan studenten en de arbeidsintensiviteit worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Drama
"Het is een drama", zegt Rosemarie Hamming van restaurant 't Klaoske in Maastricht. "We hebben een tekort aan personeel en overwegen zelfs om misschien de deur een dag te sluiten. Ons hele gezin werkt sinds 1 juni zeven dagen per week. Op een gegeven moment is dit ook niet meer leuk", aldus Hamming. Ze krijgt dezelfde signalen bij Les Tables, een organisatie waar 22 Maastrichtse restaurants bij zijn aangesloten. "Ook die restaurants hebben de grootste moeite om personeel te vinden."

Studenten
John Paulus, naast lokaal bestuurder ook eigenaar van twee horecazaken in Maastricht, herkent de geluiden. Hij ziet twee oorzaken voor het personeelstekort: "Allereerst missen we de studenten, die zijn er niet. Normaal gesproken draaien veel horecazaken deels op studenten. Daarnaast is het werk ook arbeidsintensiever geworden. Terrassen zijn allemaal uitgebreid, waardoor er meer moet worden gelopen en we meer mensen nodig hebben." Hamming heeft niet echt een verklaring voor het tekort: "Ik heb geen idee, misschien vinden mensen het te hard werken. Want dat is het wel. Het kan ieder geval niet zo zijn dat mensen zeggen dat het slecht betaalt, want dat is al lang niet meer zo."

Ontslagen
Volgens Paulus heeft het tekort aan personeel niks te maken met eerdere ontslagen: "Door de NOW-regeling (de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging red.) zijn er amper nog mensen ontslagen. Dus daar heeft het niks mee te maken. Iedereen heeft gewoon extra handjes nodig." Met de NOW-regeling kunnen ondernemers een groot deel van de loonkosten vergoed krijgen door de overheid als ze veel omzet verwachten te verliezen door coronacrisis.

Niet alleen Paulus heeft extra handjes nodig. Ook Hamming heeft nog behoefte aan personeel: "In de bediening staan nu scholieren, maar die gaan dadelijk weer naar school. Dus in de bediening krijg ik het nog wel geregeld. Maar ik heb ook een kok nodig. Anders wordt het moeilijk uitserveren." Hamming riep zelfs de hulp van een uitzendbureau in: "We hebben ons blauw betaald, maar daar hebben we nog niks van gehoord. Ik weet het ook niet meer."

Uitzendbureau
Een van de grootste uitzendbureau's in Nederland is Randstad. Woordvoerder Ruud Berendsen laat weten dat er landelijk geen grote vraag is naar personeel voor de horeca. In Limburg is dat niet anders. Daar ligt het aantal vacatures ook 45 procent lager dan vorig jaar. De afgelopen weken is er wel een stijging te zien in het aantal vacatures per week. Er zijn nu ongeveer 100 vacatures per week. De aantallen liggen echter nog steeds ver onder die van voorgaand jaar. De vacatures die Randstad moet invullen zijn over het algemeen wel snel in te vullen, aldus de woordvoerder. Het lijkt er dus op dat Maastricht een uitzondering is.

Winter
Paulus en Hamming verwachten voor de wintermaanden wel een flinke toestroom van potentiële personeelsleden: "Misschien dat mensen die nu ontslagen zijn even willen genieten van de zomer en dan pas weer aan het werk gaan. Dus ik verwacht in de winter een overschot." Ook Paulus verwacht een groot aanvoer van sollicitaties in het najaar: "Dan zijn studenten terug en dan zullen er waarschijnlijk meer mensen werkzoekend zijn."

Tot die tijd lijken de horecazaken het met het huidige personeelsbestand te moeten doen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen