Overslaan en naar de inhoud gaan

Horeca langer in de etalage door corona

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 15:13

Het coronavirus heeft van maart tot en met mei een rem gezet op de verkoop van horeca-exploitaties in Limburg. Dat zegt Leon Keppels, mede-eigenaar van Horecahuis Limburg. In juni en juli is de verkoop volgens hem op hetzelfde niveau als voorgaande jaren.

Horecahuis Limburg is een grote horecamakelaar in Sittard met standaard tussen de 80 en 100 horecagelegenheden in de etalage. Die zijn verspreid over de hele provincie.

Langer
"Het is niet zo dat ik door corona meer exploitaties in de aanbieding heb. Wel staan ze langer te koop", zegt Keppels. Hij is 28 jaar actief in de horecamakelaardij.

Kwart minder
Tussen 15 maart, het begin van de intelligente lockdown, en 4 augustus heeft Horecahuis Limburg elf verkopen gedaan. "Dat zijn een kwart minder verkopen dan buiten coronatijd", geeft Keppels aan. Horecahuis Limburg bemiddelt in de verhuur en sommige gevallen verkoop van vooral kroegen, cafetaria's en restaurants.

Financiering
Volgens Keppels vinden er minder verkopen plaats, omdat de uitbraak van het virus ervoor gezorgd heeft dat toekomstige horeca-exploitanten de financiering minder snel rond krijgen. "Banken zijn vanwege de coronacrisis minder happig om te investeren in horecagelegenheden." Dat komt doordat de toekomst voor de horeca nog ongewis is, meent de makelaar. Hij verwacht dan ook dat alternatieve vormen van financiering de kop op gaan steken. "Met particuliere investeerders."

Cruciaal
"Het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2021 worden cruciaal", verwacht Keppels. Zolang de regel van anderhalve meter afstand geldt, kunnen de horecagelegenheden binnen minder gasten ontvangen, legt de makelaar uit.

Terras
"En ik verwacht dat de horeca daar in de wintermaanden iets van gaat merken", voegt Keppels toe. "Dan heb je geen terras buiten staan." Nu is het volgens Keppels voor veel horeca-uitbaters fijn dat zij over het algemeen een ruimer terras mogen plaatsen, vanwege de afstandsregel.

Locatie
"Toch denk ik dat het jaar 2020 voor veel horeca-ondernemers, helaas, een verloren jaar is." Al is dat volgens Keppels wel weer sterk afhankelijk van de locatie. "In Valkenburg en ook in het Heuvelland is de horecaomzet in de maanden juni en juli van dit jaar juist hoger dan in diezelfde maanden vorig jaar. Gelukkig gaan veel mensen in Nederland op vakantie", geeft hij als oorzaak aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen