Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoop op milieuzone Maastricht ondanks positieve cijfers

Geplaatst opvrijdag 30 juli 2021 - 21:55

De eerste kwaliteitsmeting van de lucht bij de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht is afgerond: De tunnel lijkt al jaren een positief effect te hebben op de luchtkwaliteit in de nabijgelegen wijk Heer, doordat auto's er minder hoeven te starten en stoppen.

Daarbij komt namelijk veel uitstoot vrij. De grootste boosdoener is in dat geval roet, wat vrijkomt bij de verbranding van benzine of diesel. Hoewel het rapport van RUD Zuid-Limburg positief lijkt, maakt milieudefensie zich nog altijd zorgen.

Video: L1

Luchtmeting in coronajaar
In 2016 werd in Maastricht de Koning Willem-Alexandertunnel geopend om de luchtkwaliteit de bevorderen. Aan beide uiteinden van de tunnel staat een meetstation, om de kwaliteit van de lucht die uit de tunnel komt te meten. "We zien dat sinds de komst van de tunnel de luchtvervuiling hier is afgenomen", vertelt Maurice Hermans, onderzoeker luchtkwaliteit bij RUD Zuid-Limburg. "Het station aan de Philipsweg heeft alleen pas één jaar kunnen meten en dat was een coronajaar", gaat hij verder. Dat vertelt Hermans omdat er tijdens de pandemie beduidend minder activiteit op de weg is gemeten. "De uitstoot was dus sowieso al veel lager."

Meetstations in Limburg
Door de provincie Limburg staan zeven meetstations verspreid om de luchtkwaliteit te meten. Vier in Maastricht, twee bij Chemelot in Geleen en één in Noord-Limburg, bij Horst aan de Maas. De stations moeten een inkijkje geven in de kwaliteit van de lucht die omwonenden inademen. Bij Maastricht ligt de focus hierbij vooral op het verkeer, in Geleen op de fabrieksuitstoot en in Horst aan de Maas op gas.

Milieuzone in Maastricht
Hoewel de komst van de tunnel sinds 2016 voor een uitstootdaling zorgt, is dat volgens milieudefensie nog lang niet genoeg. Op de recentste roetkaart van het RIVM is een geel Maastricht te zien, wat betekent dat er een hoge concentratie roetdeeltjes en fijnstof door de lucht zweeft. Dat is een schadelijke veroorzaker van longziektes, dus moet er worden ingegrepen. Om de ernst van de situatie duidelijk te maken, heeft milieudefensie een petitie op poten gezet.

"We willen bestuursleden duidelijk maken dat er moet worden ingegrepen en dat het omwonenden aan het hart gaat", zegt Math Korpershoek erover. Hij is van de afdeling Maastricht. "Er moet een milieuzone komen in Maastricht. Als er geen zware voertuigen komen die de lucht belasten met roetuitstoot, kan de stijgende lijn van luchtkwaliteit nog 30 procent beter worden." De zone geldt in dat niet alleen voor vrachtverkeer, maar ook voor personenauto's.

Zero Emissie Stadslogistiek
De wens voor een milieuzone in Maastricht is een verlengstuk van de Zero Emissie Stadslogistiek-zone , die vanaf 2030 volledig van kracht moet zijn in de Maastrichtse binnenstad en de wijk Wyck. Daarbij gaat het enkel om bestelwagens en vrachtauto's, die het gebied niet meer mogen betreden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen