Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooikoorts of corona: 'Ik durf bijna niet te niezen'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 11:04

Hooikoortsklachten lijken vaak op coronaklachten en dat is in deze tijd voor de hooikoortspatiënten nogal lastig.

Het is de afgelopen tijd extreem droog geweest en daarnaast stond er veel wind. Een drama voor hooikoortspatiënten die daardoor snotterend en niezend de dag doorgaan.

Niesschaamte
Die laatste zijn tegenwoordig ook symptomen van het coronavirus. Dat leidt voor sommige mensen met hooikoorts tot bijvoorbeeld 'niesschaamte'. "Op dit moment moet ik veel niezen en dan kijken mensen je toch raar aan. Soms probeer ik mijn nies in te houden zodat niemand het merkt", vertelt een hooikoorts-patiënt.

Video: L1

Vermoeidheidsklachten
De hooikoortsklachten zijn klachten die bij iedere verkoudheid kunnen voorkomen en dus ook bij corona voorkomen. "Patiënten merken in het hooikoortsseizoen dat ze ook moe en lusteloos kunnen worden. En vermoeidheidsklachten staan ook bekend als coronaklachten. Dan heb je al een complex aantal klachten die lastig te onderscheiden is", zegt allergoloog Jochem van den Berg.

Kinderen geweigerd
Een dilemma dus voor mensen met hooikoorts en voor ouders van kinderen met hooikoorts. De allergoloog merkte dat met de heropening van de basisscholen ze veel telefoontjes kregen van bezorgde ouders. "De ouders belden omdat hun kinderen geweigerd werden omdat ze een loopneus hadden of aan het niezen waren. Terwijl ouders met de hand op hun hart durfde te zeggen dat het chronische hooikoortsklachten waren", aldus Van den Berg.

Hooikoorts of corona?
Maar wanneer is het hooikoorts en wanneer is het misschien wel corona? "Over het algemeen zijn niezen, een loopneus, jeuk, droge ogen en algemene vermoeidheid symptomen die bij hooikoorts horen. Koorts, last van je buik en smaak of reukverlies komen bij corona nog bovenop de hooikoortssymptomen", legt Van den Berg uit.

Voorspellen
"Ik weet zeker dat dit hooikoorts is. Ik heb hier al meer dan vijf jaar last van en ik ken mijn symptomen", zegt de hooikoortspatiënt. "Mensen met hooikoortsklachten kunnen vaak bijna op de maand of zelfs week aangeven wanneer ze de klachten zullen krijgen, dus je kan het best voor jezelf voorspellen", vertelt de allergoloog. "Op het moment dat het heel erg af gaat afwijken of er komen klachten bij die niet passen bij hooikoorts zoals keelpijn, oorpijn en koorts. Dan moet je het zeker voor het onzekere nemen en thuisblijven en wellicht de huisarts bellen."

Enorme niesbui
Als er dus extreem veel pollen in de lucht zitten zoals in deze tijd, dan is het al snel duidelijk. Dit is een geval van hooikoorts. "Nu gaat het nog goed, maar als het weer flink gaat waaien dan kan ik straks een enorme niesbui krijgen", zegt de hooikoortspatiënt lachend terwijl de wind langzaam komt opzetten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen