Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooikoorts of corona: 'Ik durf bijna niet te niezen'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 11:04

Hooikoortsklachten lijken vaak op coronaklachten en dat is in deze tijd voor de hooikoortspatiënten nogal lastig.

Het is de afgelopen tijd extreem droog geweest en daarnaast stond er veel wind. Een drama voor hooikoortspatiënten die daardoor snotterend en niezend de dag doorgaan.

Niesschaamte
Die laatste zijn tegenwoordig ook symptomen van het coronavirus. Dat leidt voor sommige mensen met hooikoorts tot bijvoorbeeld 'niesschaamte'. "Op dit moment moet ik veel niezen en dan kijken mensen je toch raar aan. Soms probeer ik mijn nies in te houden zodat niemand het merkt", vertelt een hooikoorts-patiënt.

Video: L1

Vermoeidheidsklachten
De hooikoortsklachten zijn klachten die bij iedere verkoudheid kunnen voorkomen en dus ook bij corona voorkomen. "Patiënten merken in het hooikoortsseizoen dat ze ook moe en lusteloos kunnen worden. En vermoeidheidsklachten staan ook bekend als coronaklachten. Dan heb je al een complex aantal klachten die lastig te onderscheiden is", zegt allergoloog Jochem van den Berg.

Kinderen geweigerd
Een dilemma dus voor mensen met hooikoorts en voor ouders van kinderen met hooikoorts. De allergoloog merkte dat met de heropening van de basisscholen ze veel telefoontjes kregen van bezorgde ouders. "De ouders belden omdat hun kinderen geweigerd werden omdat ze een loopneus hadden of aan het niezen waren. Terwijl ouders met de hand op hun hart durfde te zeggen dat het chronische hooikoortsklachten waren", aldus Van den Berg.

Hooikoorts of corona?
Maar wanneer is het hooikoorts en wanneer is het misschien wel corona? "Over het algemeen zijn niezen, een loopneus, jeuk, droge ogen en algemene vermoeidheid symptomen die bij hooikoorts horen. Koorts, last van je buik en smaak of reukverlies komen bij corona nog bovenop de hooikoortssymptomen", legt Van den Berg uit.

Voorspellen
"Ik weet zeker dat dit hooikoorts is. Ik heb hier al meer dan vijf jaar last van en ik ken mijn symptomen", zegt de hooikoortspatiënt. "Mensen met hooikoortsklachten kunnen vaak bijna op de maand of zelfs week aangeven wanneer ze de klachten zullen krijgen, dus je kan het best voor jezelf voorspellen", vertelt de allergoloog. "Op het moment dat het heel erg af gaat afwijken of er komen klachten bij die niet passen bij hooikoorts zoals keelpijn, oorpijn en koorts. Dan moet je het zeker voor het onzekere nemen en thuisblijven en wellicht de huisarts bellen."

Enorme niesbui
Als er dus extreem veel pollen in de lucht zitten zoals in deze tijd, dan is het al snel duidelijk. Dit is een geval van hooikoorts. "Nu gaat het nog goed, maar als het weer flink gaat waaien dan kan ik straks een enorme niesbui krijgen", zegt de hooikoortspatiënt lachend terwijl de wind langzaam komt opzetten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen