Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooikoorts of corona: 'Ik durf bijna niet te niezen'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 11:04

Hooikoortsklachten lijken vaak op coronaklachten en dat is in deze tijd voor de hooikoortspatiënten nogal lastig.

Het is de afgelopen tijd extreem droog geweest en daarnaast stond er veel wind. Een drama voor hooikoortspatiënten die daardoor snotterend en niezend de dag doorgaan.

Niesschaamte
Die laatste zijn tegenwoordig ook symptomen van het coronavirus. Dat leidt voor sommige mensen met hooikoorts tot bijvoorbeeld 'niesschaamte'. "Op dit moment moet ik veel niezen en dan kijken mensen je toch raar aan. Soms probeer ik mijn nies in te houden zodat niemand het merkt", vertelt een hooikoorts-patiënt.

Video: L1

Vermoeidheidsklachten
De hooikoortsklachten zijn klachten die bij iedere verkoudheid kunnen voorkomen en dus ook bij corona voorkomen. "Patiënten merken in het hooikoortsseizoen dat ze ook moe en lusteloos kunnen worden. En vermoeidheidsklachten staan ook bekend als coronaklachten. Dan heb je al een complex aantal klachten die lastig te onderscheiden is", zegt allergoloog Jochem van den Berg.

Kinderen geweigerd
Een dilemma dus voor mensen met hooikoorts en voor ouders van kinderen met hooikoorts. De allergoloog merkte dat met de heropening van de basisscholen ze veel telefoontjes kregen van bezorgde ouders. "De ouders belden omdat hun kinderen geweigerd werden omdat ze een loopneus hadden of aan het niezen waren. Terwijl ouders met de hand op hun hart durfde te zeggen dat het chronische hooikoortsklachten waren", aldus Van den Berg.

Hooikoorts of corona?
Maar wanneer is het hooikoorts en wanneer is het misschien wel corona? "Over het algemeen zijn niezen, een loopneus, jeuk, droge ogen en algemene vermoeidheid symptomen die bij hooikoorts horen. Koorts, last van je buik en smaak of reukverlies komen bij corona nog bovenop de hooikoortssymptomen", legt Van den Berg uit.

Voorspellen
"Ik weet zeker dat dit hooikoorts is. Ik heb hier al meer dan vijf jaar last van en ik ken mijn symptomen", zegt de hooikoortspatiënt. "Mensen met hooikoortsklachten kunnen vaak bijna op de maand of zelfs week aangeven wanneer ze de klachten zullen krijgen, dus je kan het best voor jezelf voorspellen", vertelt de allergoloog. "Op het moment dat het heel erg af gaat afwijken of er komen klachten bij die niet passen bij hooikoorts zoals keelpijn, oorpijn en koorts. Dan moet je het zeker voor het onzekere nemen en thuisblijven en wellicht de huisarts bellen."

Enorme niesbui
Als er dus extreem veel pollen in de lucht zitten zoals in deze tijd, dan is het al snel duidelijk. Dit is een geval van hooikoorts. "Nu gaat het nog goed, maar als het weer flink gaat waaien dan kan ik straks een enorme niesbui krijgen", zegt de hooikoortspatiënt lachend terwijl de wind langzaam komt opzetten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen