Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooi, stro en runderen mochten in Maastrichtse grotten

Geplaatst opzaterdag 22 juli 2017 - 8:13

In de grotten tussen Kanne en Maastricht, waar sinds donderdagavond brand woedt, mag hooi en stro liggen en er mogen ook runderen worden gestald. Dat blijkt uit een vergunning die de provincie vorig jaar heeft afgegeven aan een Belgische veehouder.

De ingang van de grot ligt in Kanne, op Belgisch grondgebied, maar de grotten zijn Nederlands. Daarom gaat de provincie Limburg over de vergunningen.

Stabiliteit
Er was volgens de provincie geen reden om de vergunning te weigeren. De provincie heeft de vergunning getoetst met het oog op instorting. De stabiliteit van de grotten werd goed bevonden, zowel het dak als de steunpilaren.

Bewoners
Bewoners uit de omgeving reageren geschrokken op de brand. "Het leek alsof er iemand met een hele grote barbeque bezig was. Even later lees ik dat er hier in de grotten een grote brand bezig was." De bewoner laat weten op de hoogte te zijn van het opgeslagen hooi en stro. "Ieder jaar ligt hier hooi en stro voor de opslag. Het is een wintervoorraad."

Video: L1

Brandstichting
Donderdagavond vloog het hooi in brand, hoogstwaarschijnlijk na brandstichting. Sindsdien woedt er een brand in de grotten. Vanwege het naar beneden vallen van mergelbrokken moest de brandweer zich vrijdagmiddag terugtrekken uit de grotten.

Lees ook: Verdachten brandstichting grotten Maastricht opgepakt

Twee verdachten die vrijdag werden opgepakt zijn weer vrijgelaten.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuwe bluspoging bij grotbrand Maastricht
Bewoners bij grotten uit huis gehaald vanwege rook
Video: Exclusief kijkje in grotten Cannerberg na brand
Hulp uit Zwitserland en Duitsland bij blussen grottenbrand
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen