Overslaan en naar de inhoud gaan

Hooi, stro en runderen mochten in Maastrichtse grotten

Geplaatst opzaterdag 22 juli 2017 - 8:13

In de grotten tussen Kanne en Maastricht, waar sinds donderdagavond brand woedt, mag hooi en stro liggen en er mogen ook runderen worden gestald. Dat blijkt uit een vergunning die de provincie vorig jaar heeft afgegeven aan een Belgische veehouder.

De ingang van de grot ligt in Kanne, op Belgisch grondgebied, maar de grotten zijn Nederlands. Daarom gaat de provincie Limburg over de vergunningen.

Stabiliteit
Er was volgens de provincie geen reden om de vergunning te weigeren. De provincie heeft de vergunning getoetst met het oog op instorting. De stabiliteit van de grotten werd goed bevonden, zowel het dak als de steunpilaren.

Bewoners
Bewoners uit de omgeving reageren geschrokken op de brand. "Het leek alsof er iemand met een hele grote barbeque bezig was. Even later lees ik dat er hier in de grotten een grote brand bezig was." De bewoner laat weten op de hoogte te zijn van het opgeslagen hooi en stro. "Ieder jaar ligt hier hooi en stro voor de opslag. Het is een wintervoorraad."

Video: L1

Brandstichting
Donderdagavond vloog het hooi in brand, hoogstwaarschijnlijk na brandstichting. Sindsdien woedt er een brand in de grotten. Vanwege het naar beneden vallen van mergelbrokken moest de brandweer zich vrijdagmiddag terugtrekken uit de grotten.

Lees ook: Verdachten brandstichting grotten Maastricht opgepakt

Twee verdachten die vrijdag werden opgepakt zijn weer vrijgelaten.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuwe bluspoging bij grotbrand Maastricht
Bewoners bij grotten uit huis gehaald vanwege rook
Video: Exclusief kijkje in grotten Cannerberg na brand
Hulp uit Zwitserland en Duitsland bij blussen grottenbrand
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen