Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hoogwatertunnel onder Valkenburg geen oplossing'

Geplaatst opzondag 17 oktober 2021 - 21:00

Een hoogwatertunnel aanleggen onder Valkenburg aan de Geul lost het wateroverlastprobleem niet op, maar verplaatst het alleen maar naar een andere regio in de provincie.

Dat vindt geograaf Alphons van Winden op zondagavond in het programma Limburg Centraal.

Verplaatst
Door een hoogwatertunnel aan te leggen, wordt het probleem niet opgelost maar slechts verplaatst. "Valkenburg blijft dan bespaard, maar dan krijgt de volgende gemeente de volle laag, Meerssen bijvoorbeeld."

Heuvels
Van Winden, die gespecialiseerd is in de effecten van neerslag, denkt dat de oplossing gezocht moet worden in ingrepen op de heuvels in het Heuvelland. Daarmee kan overlast in de dalen voorkomen worden. "Denk aan gleuven in geasfalteerde wegen om het water op de heuvel op te vangen", vertelt de geograaf. Ook het beperken van drainagebuizen onder de grond en het kritisch kijken naar gewassen op akkers is van belang. "Mais groeit bijvoorbeeld pas in het najaar, en vormt in de zomer dus geen natuurlijke barrière voor snelstromend water."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen