Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwaterpech: boot hangt verticaal in Roermondse haven

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 6:00

Een bijzonder tafereel in de jachthaven Maas en Roer aan de Hatenboer. Daar is een plezierjacht namelijk verticaal komen te staan door het hoogwater. De 79-jarige eigenaar baalt enorm.

De schade aan het bootje is waarschijnlijk groot. De achtersteven ligt volledig onder water. En in dat gedeelte bevindt zich ook de motor. Dinsdagochtend wordt de boot met een speciale takelboot uit de ongewone positie gehesen en op het droge gebracht.

Bootje van 50 jaar oud
De 79-jarige Bernd Laakmann uit Krefeld is eigenaar van de boot. Hij ziet de voorbereidingen van het takelen met lede ogen aan. De eerste schrik heeft hij vorige week al gehad. De boot hangt er al een week. "We zullen zien wat de schade is. Maar het is een bootje uit 1972. Het is weliswaar all risk verzekerd, maar het is maar de vraag hoe de huidige staat getaxeerd wordt. Ik heb er mijn ziel en zaligheid ingestoken. Ieder jaar heb ik erin geïnvesteerd en dingen beter gemaakt. Het bootje was helemaal tiptop en zelfs afgelopen jaar nog volledig gerenoveerd. Dat geld krijg ik er waarschijnlijk nooit voor terug.”

Laakmann uit Krefeld heeft al sinds 1985 een lidmaatschap bij de haven in Roermond en vaart er al sinds de jaren zeventig. Hij had juist besloten nog twee of drie jaar te genieten en dan de boot te verkopen.

Domme pech
De oorzaak voor zijn malheur is domme pech. De steiger waar zijn boot aan lag aangemeerd, beweegt langs een betonnen pilaar met de hoogte van het water mee. Dat heeft prima gewerkt tijdens het hoogwater. Het water kwam tijdens de piek tot aan de bovenkant van de betonnen pilaren. Aangespoelde rotzooi en boomstammen hebben de boot van Laakmann vervolgens iets naar voren geduwd. En omdat hij precies met de voorste punt bij de betonnen paal stond is de voorpunt daaraan blijven hangen toen het water is gaan zakken. Met als gevolg de situatie zoals die nu is.

Hulp van vrijwilligers
Bestuurslid Saskia Schellaars van de haven Maas en Roer vindt het heel vervelend voor de Duitse zeventiger. "Als hij op een andere plek had gelegen was het waarschijnlijk niet gebeurd."

Een aantal vrijwilligers doet zijn best om hulp te bieden. Ze willen bij de haven ook kijken of ze de motor nog kunnen redden als de boot weer in normale positie is gebracht.

Boot verticaal in Roermond (26 juli 2021)
Foto: L1 (Guus Benders)
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen