Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater: zorginstelling en hospice Valkenburg ontruimd

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 22:14

Een zorginstelling en een hospice in het centrum van Valkenburg zijn woensdagavond ontruimd vanwege de wateroverlast door het overstromen van de Geul.

Dat maakte burgemeester Daan Prevoo even voor 22:00 uur bekend op L1 Radio.

Video Wouter Nelissen (L1)

92 mensen
Onduidelijk is nog om hoeveel mensen het precies gaat. In ieder geval gaat het om de bewoners van zorginstelling Valkenheim en het daarbij gelegen hospice. De 84 bewoners van het verzorgingstehuis worden ondergebracht in De Plataan in Heerlen, dat net als Valkenheim onder zorgkoepel Sevagram valt. De acht mensen die in het Valkenburgse hospice verblijven, worden opgevangen in het Panhuys in Hulsberg.

Video Orange Media

Elektriciteit
"We hebben er lang over gesproken, maar de problemen werden zo groot dat we deze beslissing hebben genomen", zo zei Prevoo. "Op steeds meer plekken viel de stroom uit vanwege het hoog water. Ook de bewakingscamera's in het centrum doen het niet meer door het noodweer."

Video Wouter Nelissen (L1)

Opvang
De geëvacueerde mensen worden opgevangen in de centrale opvangplekken van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en op het gemeentehuis. Op die laatste plek kunnen ook inwoners van Valkenburg die door het hoge water hun huis uit moesten, terecht. "Afhankelijk van hoeveel mensen zich daar melden, kijken we of ze in het gemeentehuis zelf kunnen opvangen of dat we ze naar andere verblijfslocaties moeten brengen."

De Geul, die door het historisch centrum van Valkenburg stroomt, is door alle regen buiten haar oevers getreden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen