Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater: zorginstelling en hospice Valkenburg ontruimd

Geplaatst opwoensdag 14 juli 2021 - 22:14

Een zorginstelling en een hospice in het centrum van Valkenburg zijn woensdagavond ontruimd vanwege de wateroverlast door het overstromen van de Geul.

Dat maakte burgemeester Daan Prevoo even voor 22:00 uur bekend op L1 Radio.

Video Wouter Nelissen (L1)

92 mensen
Onduidelijk is nog om hoeveel mensen het precies gaat. In ieder geval gaat het om de bewoners van zorginstelling Valkenheim en het daarbij gelegen hospice. De 84 bewoners van het verzorgingstehuis worden ondergebracht in De Plataan in Heerlen, dat net als Valkenheim onder zorgkoepel Sevagram valt. De acht mensen die in het Valkenburgse hospice verblijven, worden opgevangen in het Panhuys in Hulsberg.

Video Orange Media

Elektriciteit
"We hebben er lang over gesproken, maar de problemen werden zo groot dat we deze beslissing hebben genomen", zo zei Prevoo. "Op steeds meer plekken viel de stroom uit vanwege het hoog water. Ook de bewakingscamera's in het centrum doen het niet meer door het noodweer."

Video Wouter Nelissen (L1)

Opvang
De geƫvacueerde mensen worden opgevangen in de centrale opvangplekken van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en op het gemeentehuis. Op die laatste plek kunnen ook inwoners van Valkenburg die door het hoge water hun huis uit moesten, terecht. "Afhankelijk van hoeveel mensen zich daar melden, kijken we of ze in het gemeentehuis zelf kunnen opvangen of dat we ze naar andere verblijfslocaties moeten brengen."

De Geul, die door het historisch centrum van Valkenburg stroomt, is door alle regen buiten haar oevers getreden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen