Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater Maas: natuurgebieden uit voorzorg afgesloten

Geplaatst opzaterdag 30 januari 2021 - 7:24

Het waterpeil van de Maas is flink gestegen door de hevige regenval van de afgelopen dagen en de smeltende sneeuw in de Ardennen.

Waterschap Limburg heeft op verschillende plekken in de provincie pompen geplaatst. Daarnaast is uit voorzorg een aantal natuurgebieden afgesloten voor publiek.

Piek
Zaterdagochtend werd er op de Maas bij Sint Pieter 1766 kuub water per seconde afgevoerd. De verwachting is dat de stroomafvoer toeneemt en zondagochtend een piek bereikt met ongeveer 1870 kuub. De verwachting is dat de afvoer dan weer langzaam daalt, zo laten Rijkswaterstaat en het Waterschap weten.

Roer
Ook de Roer staat hoog, en dat leidt tot overstromingen van weilanden tussen de Duitse grens en Roermond. De Roer behaalt net niet het hoge niveau van maart vorig jaar, toen met zandzakken een nooddijk moest worden aangelegd bij Vlodrop. "We blijven net iets onder die hoogte, maar de rivier staat wel 1,75 meter hoger dan normaal", aldus de woordvoerder. De afvoer bedraagt bijna 100 kuub per seconde.

Pompen en inspecties
Uit voorzorg neemt Waterschap Limburg een aantal maatregelen. Zo worden dijkwachten ingezet om inspecties uit te voeren aan dijken in Noord-Limburg. Verder wordt er in Arcen een coupure opgebouwd. Dat is een kunstmatige opening in een dijk waar een weg of fietspad doorheen loopt. Bij hoogwater wordt deze opening dichtgemaakt met aluminium schotten. Verder staan ook pompen klaar op verschillende plekken in Limburg.

Daarnaast zijn stuwen bij Linne, Belfeld, Roermond en Sambeek open gezet om het water sneller af te voeren. De keersluizen bij Limmel en Heumen daarentegen zijn dicht.

Natuurgebieden afgesloten
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben verschillende natuurgebieden langs de Maas tussen Thorn en Maastricht, en rond de Maasplassen bij Stevensweert (Molenplas), Ohé en Laak en Thorn (Koningssteen) dit weekend afgesloten voor bezoekers. Nu de natuurgebieden volstromen met water, blijft er steeds minder ruimte over voor de aanwezige grote grazers en andere dieren. Aangezien veel mensen in coronatijd de natuur opzoeken om te ontspannen, kan het dan veel te druk worden. En dat kan tot stressvolle situaties leiden bij dieren waardoor ze onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen.

De gemeente Stein heeft de Westelijke Kanaalweg richting Meerssen en het Grensmaas gebied afgesloten.

Verplaatsen dieren
Volgens Natuurmonumenten maken de meeste grote grazers zich niet zo druk om hoogwater. Ze zoeken zelf de droge plekken op. Meestal doen ze dit uit eigen beweging, maar soms krijgen ze ook hulp van beheerders. Zo zijn boswachters en vrijwilligers al een paar dagen in de weer om kuddes Konikpaarden en Galloway-runderen uit enkele oevergebieden van de Grensmaas te verplaatsen naar veiligere hoger gelegen delen.

Bergen
De gemeente Bergen heeft in overleg met Gennep besloten de Stuwweg af te sluiten tussen Afferden en Heijen. De verwachting is dat de Geysselberg in Wellerlooi in de loop van zaterdag ook wordt afgesloten.

Veerpont uit de vaart
Vanwege de hoge waterstand is het veerpont tussen Berg aan de Maas en het Belgische Meeswijk voorlopig uit de vaart.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen