Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater lijkt Roosteren te sparen, spanning in Maaseik

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 16:09

Het lijkt erop dat het hoogwater van de Maas in Roosteren en de omliggende dorpen niet heeft geleid tot grote problemen. Alle maatregelen zoals de evacuatie van Aasterberg en Visserweert blijven voorlopig nog van kracht.

De piek bij Roosteren lijkt voorbij, volgens de gemeente Echt-Susteren. De hoogwatersituatie aan de kant van Maaseik is nog spannend. Het water staat daar tot aan de bovenkant van de kademuur.

Weg staat blank
De contouren van de Maas die ter hoogte van Roosteren en Maaseik kronkelt, zijn niet eens meer zichtbaar. De Maas bij de brug richting Maaseik is behoorlijk uit haar oevers getreden en het hele gebied lijkt wel een nieuwe plas geworden met woest bewegend water.

Er is geen enkel wegverkeer meer mogelijk tussen Roosteren en Maaseik. Militairen helpen in Roosteren en ook in Aasterberg met het leggen van zandzakken op kritische punten.

Waterpeil daalt voorzichtig
"Op het moment is alles stabiel in mijn ogen", zegt hoofd dijkwacht van Roosteren Frits Cillekens. Hij heeft op de ondergelopen weg een blikje neergelegd tot waar het water reikte. Zo'n twintig minuten later was al te zien dat het waterpeil voorzichtig daalt.

Video: L1

De gemeente Echt-Susteren haalt voorzichtig adem, maar vraagt wel nog voor waakzaamheid. "Dankzij de Maaswerken van de afgelopen decennia en de inzet van Waterschap Limburg, de hulpdiensten, vrijwilligers en onze eigen gemeente, zijn we nu voorzichtig positief", aldus de gemeente.

Rampenplan actief in Maaseik
In Maaseik is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Het water lijkt te zakken, maar dat gaat volgens burgemeester Johan Tollenaere wel langzaam.

Het leger blijft paraat staan om te helpen bij een eventuele overstroming of dijkbreuk. "De druk zal wel nog geruime tijd hoog blijven. De situatie is dus nog niet onder controle." De bewoners van het geëvacueerde Heppeneert kunnen om die reden ook nog niet naar huis.

Inwoners van Roosteren en omstreken mogen nog niet naar huis:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen