Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater: hulpverleners van buiten kenden Limburg niet

Geplaatst opmaandag 24 januari 2022 - 14:54

Tijdens het hoogwater in Limburg stond de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor grote uitdagingen. Vooral het samenwerken met medewerkers van buiten de regio en andere organisaties ging lastig, blijkt uit een evaluatie.

Deze werd uitgevoerd door extern onderzoeksbureau COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. De resultaten van de evaluatie zijn maandag bekendgemaakt.

Lokale bekendheid
Daarin staat onder andere dat hulpdiensten en de medewerkers van de Veiligheidsregio tijdens het hoogwater onder zware druk stonden. Maar er was geen of nauwelijks aflossing paraat vanwege personeelstekort. Er werden medewerkers vanuit Brabant en Gelderland ingevlogen, maar die waren niet bekend met de omgeving. "Het is belangrijk om een goede mix te maken tussen bijstand en lokale functionarissen om zo de lokale bekendheid te borgen", zo valt in het rapport te lezen. De onderzoekers bevelen aan om bij de voorbereiding van het opzetten van de crisisorganisatie rekening te houden welke medewerkers van buiten de regio welke taken kunnen oppakken.

Informele lijnen
Verder staat in het rapport dat medewerkers van de veiligheidsregio tijdens de ramp informatie naar andere organisaties, zoals het waterschap of gemeenten hebben overgedragen via informele lijnen. Daardoor was het voor medewerkers van buiten de regio lastig om deze taken over te nemen omdat ze niet wisten bij wie ze moesten zijn.

Realtime aanpassen
De scenario's die tijdens het hoogwater zijn uitgewerkt, bleken telkens achterhaald omdat rivieren als de Geul en de Gulp 'buitengewoon snel stegen'. Daarom was het volgens de veiligheidsregio nodig om de scenario's in het moment zelf aan te passen. "Dit vraagt om een goede samenwerking met experts." Maar het was lastig om niet achter de feiten aan te lopen.

Boosheid
De bestuurders van de Veiligheidsregio vonden het lastig om de situatie in het rampgebied in kaart te krijgen. Daarbij was het frustrerend dat de voorspellingen van het waterschap en Rijkswaterstaat telkens achterhaald bleken te zijn. Ook de lokale crisiscentra hadden het lastig om de situatie in beeld te krijgen. "Doordat deze geen goed beeld hadden van wat in het veld speelden, kregen de bewoners van Meerssen een bericht dat ze naar huis konden, terwijl het water nog niet weg was. Dit leidde tot veel boosheid van de bewoners."

Ondersteuning
Na de acute fase van de crisis moest het overleg worden overgedragen naar gemeenten. De overdracht van de veiligheidsregio naar gemeenten verliep moeizaam. Zo waren bij verschillende gemeenten te weinig ambtenaren beschikbaar om het werk over te nemen. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen adviseren de onderzoekers om ervoor te zorgen dat er vanuit de veiligheidsregio kan worden ondersteund.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen