Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogwater: gebrekkige informatie zorgde voor problemen

Geplaatst opwoensdag 26 januari 2022 - 12:00

De regio Noord- en Midden-Limburg heeft het hoogwater van juli vorig jaar relatief goed doorstaan, maar er zijn wel flink wat verbeterpunten. Zowel op het gebied van de hoogwaterstanden als de communicatie.

De gebrekkige communicatie richting de burger, gemeenten en bedreigde instellingen zoals een ziekenhuis verliep niet goed en zorgde voor problemen.

Dat is conclusie van een evaluatie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De evacuatie van het VieCuri ziekenhuis in Venlo wordt als een van de noodzakelijke verbeterpunten aangekaart omdat er een "reële kans bestond dat het gebied rond VieCuri zou overstromen", zo staat in het rapport.

Waterstanden
Tijdens de watersnood was er grote behoefte aan eenduidige en betrouwbare informatie over de waterstanden van de Maas, Roer en Geul. Maar dat was juist het probleem. Rijkswaterstaat leverde informatie over de Maas en het waterschap over alle zijrivieren. De onderzoekers schrijven: "Die informatie moest bij elkaar worden opgeteld, maar dat maakte het voorspellen lastig. In de hoogwatermodellen werd tot voor deze crisis nooit rekening gehouden met zij-instroom. De instroom van zijrivieren lag tijdens het hoogwater soms wel drie tot vier keer boven normaal en dat zorgde voor een plus in de waterstand tot wel tien procent."

Inschatten risico's
De informatievoorziening liet dus te wensen over, terwijl er op lokaal niveau juist veel behoefte was aan exacte voorspellingen met bijbehorende risicoanalyse. Maar de risico's waren dus lastig in te schatten. In het rapport staat: "Zeker bij gemeenten en bedreigde instellingen zoals een ziekenhuis, was er veel behoefte aan duidelijkheid over wat zij konden verwachten om tijdig maatregelen te kunnen nemen. Vanuit het waterschap was juist terughoudendheid in het communiceren van absolute dreiging. Simpelweg omdat de risico's niet altijd zo zwart wit gepresenteerd konden worden."

Lees ook: Ziekenhuis VieCuri volledig ontruimd vanwege hoogwater

Burgerparticipatie
Een ander punt waar uitgebreid bij stil wordt gestaan, is de burgerparticipatie. Overal in de provincie kwamen spontane hulpacties tot stand om het water tegen te houden of om mensen te evacueren. Er was een grote saamhorigheid en de inzet van bewoners, ondernemers was te prijzen. Maar dit had ook een keerzijde. De evaluatie meldt: "Omwonenden verhoogden een dijk met zandzakken met behulp van zwaar materiaal, terwijl de dijk te kwetsbaar zou zijn voor bezoekers. En in plaats van gehoor te geven aan de oproep om te evacueren, startte de lokale bevolking een actie om de dijk te verhogen."

Lees ook: Vrijwilligers versterken dijken in Noord-Limburg

Aanbevelingen
De onderzoekers komen daarom met een aantal aanbevelingen. Zo moet de verslaglegging voortaan beter en moet de informatie over waterstanden, overloopgebieden, zwakke plekken en mogelijke maatregelen beter worden uitgewerkt. "Dat begint bij het samenvoegen van de beelden van Rijkswaterstaat en het waterschap. Daar is veel te winnen in tijd, taal en de wijze van presenteren. "

Burger beter geïnformeerd
Verder moeten de lokale hoogwaterplannen worden geactualiseerd en de plaatselijke burger beter geïnformeerd. Ze moeten precies weten wat ze voortaan wel of niet moeten doen. "Van instructies voor het vullen en en plaatsen van zandzakken tot het hoog plaatsen van meubilair en aanwijzingen die de persoonlijke veiligheid van mensen ten goede komen. Geef daarin ook aan wat niet gewenst gedrag is zodat je daar tijdens de crisis beter op kunt handhaven."

Derde onderzoek
Het onderzoek naar het hoogwater is het derde grote rapport in een week tijd. Vorige week werden de evaluaties van het waterschap Limburg en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gepresenteerd. Begin volgende maand maakt Rijkswaterstaat als laatste bekend hoe er is gehandeld tijdens het extreme weer half juli en wat er in de toekomst beter kan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen