Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogste stijging WOZ-waarde in jaren

Geplaatst opvrijdag 13 september 2019 - 7:11

De WOZ-waarde van woningen kent dit jaar de grootste stijging in vier jaar tijd. In Limburg steeg de WOZ-waarde met 5 procent.

De gemiddelde waarde van een doorsnee Limburgse woning kwam daardoor op 1 januari uit op 200.000 euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers.

Grootste stijger
Valkenburg aan de Geul zag de sterkste stijging van de WOZ-waarde van 7,5 procent tot 215.000 euro. Ook in Weert en Roermond steeg de WOZ-waarde hard, met ruim 7 procent.

In Vaals was de stijging van de WOZ-waarde van woningen het minst hoog, namelijk 1,3 procent.

Woningwaarde
De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de werkelijke woningprijzen. De WOZ-waarde van woningen wordt namelijk gebaseerd op de geschatte woningwaarde van een jaar eerder en wordt door gemeentes gebruikt als basis voor de heffing van onder meer onroerendezaakbelasting.

In Heerlen en Kerkrade is de gemiddelde waarde van woningen het laagst, met respectievelijk 135.000 en 142.000 euro. Uitschieter is al jaren Mook en Middelaar met een gemiddelde WOZ-waarde van 291.000 euro. Nederweert (263.000) en Eijsden-Margraten (260.000) volgen op gepaste afstand.

Landelijk
Voor heel Nederland steeg de WOZ-waarde door de bank genomen met 7,8 procent. De gemiddelde waarde van een doorsnee woning kwam daardoor op 1 januari uit op een nieuw record van 248.000 euro.

Geen record
In onze provincie bereikte de WOZ-waarde overigens geen recordhoogte. Van 2008 tot en met 2010 lag de waarde al hoger dan 200.000 euro. De WOZ-waarde van Limburgse woningen blijft bovendien achter op de rest van Nederland. Op vijf gemeentes na zitten alle Limburgse gemeente nog altijd onder het landelijk gemiddelde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen