Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Zorgverzekeringspremie gaat stijgen'

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 21:45

We moeten er serieus rekening mee houden dat de zorgpremie dit jaar flink omhoog gaat.

Die verwachting spreekt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot uit in L1-programma Avondgasten: "We moeten de zorgkosten uiteindelijk toch zelf betalen."

Uitgestelde behandelingen
De zorg is op dit moment druk met patiënten die met het coronavirus in de ziekenhuizen terechtkomen. Als die golf is gaan liggen, zullen de uitgestelde, normale operaties weer worden opgepakt. "Dat zal tot extra kosten leiden en die moeten we zelf betalen", zegt Groot. "Al het geld dat de overheid leent, de extra kosten in de zorg, die zullen we straks als burgers in de premies en belastingen terugbetalen."

Wachtlijsten
Groot verwacht het komende jaar ook wachtlijsten in de zorg. "Op dit moment worden operaties uitgesteld of afgezegd. Niet alleen in het ziekenhuis, ook bij tandartsen en fysiotherapeuten. Dat zijn wel mensen die straks geholpen moeten worden. De verwachting is wel dat er grote wachtlijsten zullen ontstaan als deze crisis voorbij is. Mensen zullen dus niet alleen nu maar ook straks langer moeten wachten."

Internist Guy Mostard van Zuyderland waarschuwt dat er ook een derde golf van operaties aankomt. "Op dit moment worden opnames uitgesteld zoals kankeroperaties of vaatoperaties die toch redelijke spoed vragen. Die worden ingepland wanneer er ruimte is. Maar je hebt ook nog een keer de 'electieve' operaties, zoals wij dat noemen, operaties die niet direct spoedeisend zijn, zoals een knie-operatie bijvoorbeeld. Dat is de derde golf die we gaan krijgen."

Geen forse bezuinigingen
Groot verwacht niet dat de forse uitgaven van dit moment zullen leiden tot bezuinigingen in de publieke sector, zoals dat in 2008 het geval was. "Ik denk dat de forse bezuinigingen uit het verleden niet meer terugkomen. Al was het maar omdat we zien hoe afhankelijk we zijn van de zorg als zich zo'n pandemie als nu doorzet. Dus ik kan me niet voorstellen dat we straks nog eens fors op de zorg gaan bezuinigen. Er is een grote nieuwe waardering voor de essentiële beroepen gekomen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen