Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Verwacht dat coronacijfers sterk gaan dalen'

Geplaatst opwoensdag 31 maart 2021 - 22:32

Hoogleraar Martijn Hoogeveen van de Open Universiteit verwacht dat het aantal coronabesmettingen binnen een aantal weken fors zal gaan dalen.

Hoogeveen vertelde dat woensdag in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

"Ik verwacht dat de curve aan coronabesmettingen steil omlaag gaat, waardoor we binnen een paar weken denken: wat is er aan de hand?"

Onderzoeken
Hoogeveen heeft meerdere onderzoeken gedaan en de gemiddelde griepcyclus vergeleken met de covidcyclus van afgelopen jaar. Daaruit blijken een aantal dingen, zo vertelt Hoogeveen. "De dalende trends vallen op het goede moment, buiten het klassieke griepseizoen en de pieken daarbinnen. Statistisch gezien begint de griep midden in de zomer, ook al denken veel mensen dat dat in de winter is. In de lente (week 10 en verder) is het andere kantelpunt, dat is het einde van het griepseizoen."

R-getal
Doordat het griepseizoen eindigt, kunnen de besmettingscijfers wel eens fors gaan dalen, zo voorspelt de hoogleraar. "Vorig jaar hield het coronavirus zich ook aan het einde van het griepseizoen en dat verwachten we dit jaar ook. Ik verwacht dat de cijfers gaan dalen, uiterlijk half april verwacht ik dat die daling wordt ingezet. Vorig jaar zag je een sterke daling."

Volgens Hoogeveen zorgt dat ook voor het zakken van het R-getal. "Het reproductiegetal gaat sterk onder de één en je ziet de curve steil omlaag gaan. Dat gaat naar een niveau waardoor we binnen een paar weken denken: wat is er aan de hand? Dat is ook een risico." Volgens Hoogeveen is er maar één optie waardoor de daling niet zou inzetten, dat is dat er bepaalde mutaties extra besmettelijk worden.

RIVM
Oud-directeur Roel Coutinho van het RIVM stelt vraagtekens bij de onderzoeken van Hoogeveen: "Ik vind het mooi dat die onderzoeken worden gedaan, maar het is wel optimistisch, want er zijn onzekere factoren. Dit is een luchtweginfectie, dus geen griep. Het optimisme dat het in april beter wordt, zou ik niet voor mijn rekening willen nemen. Ik durf zo'n uitspraak echt niet te ondersteunen", zegt de voorganger van Jaap van Dissel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen