Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar UM: 'afpakken van paspoort is slecht idee'

Geplaatst opwoensdag 12 oktober 2016 - 12:02

Het afpakken van de Nederlandse nationaliteit van terreurverdachten is een 'buitengewoon slecht idee'.

Dat zegt Gerard-René de Groot, hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht, aan de Universiteit Maastricht (UM) in zijn afscheidsrede.

Wetsvoorstel
De Eerste Kamer neemt in de loop van deze maand een besluit over het betreffende wetsvoorstel. Maar volgens De Groot is de maatregel alleen te begrijpen in het licht van politieke opportuniteitsgevoelens: "zieltjes winnen".

Ondermijnen
"Je moet de beginselen van je eigen rechtstaat niet ondermijnen omdat je bang bent voor degenen die jouw rechtstaat bedreigen", stelt de hoogleraar. Hij wijst erop dat zo’n besluit vaak op informatie van de geheime dienst zal worden gebaseerd, die geheim is en dus moeilijk te controleren.

Discriminatie
Daarnaast worden mensen er door gediscrimineerd. "Het kan alleen toegepast worden bij mensen met een dubbele nationaliteit, want een burger mag nooit stateloos worden door zo’n besluit."

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Terreurverdachten' Maastricht weer op vrije voeten
'Weertse' terreurverdachte weer op vrije voeten
Terreurverdachten werkten mogelijk aan autobom
Honden en bivakmutsen in Weert: 'Dachten aan een oefening'
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen