Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'rubberkorrels verwijderen van kunstgras'

Geplaatst opdinsdag 21 februari 2017 - 13:14

De in Belgiƫ vermaarde toxicoloog Jan Tytgat van de universiteit van Leuven vindt dat rubberkorrels het beste van kunstgrasvelden kunnen worden verwijderd.

Volgens hem moet de aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen (PAK's) in het rubbergranulaat op sportvelden zoveel mogelijk worden vermeden. Dat granulaat is gemaakt van vermalen autobanden.

Rapport
Een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van twee maanden geleden met de conclusie dat het risico praktisch verwaarloosbaar is, noemt
Tytgat zeer waardevol.

Overstatement
"Alleen is het snel tot stand moeten komen en kan je misschien zeggen dat ze een overstatement hebben gedaan door te zeggen dat je zonder problemen kunt spelen op een kunstgrasveld met
rubberkorrels", zo zegt de hoogleraar in de krant Het Belang van Limburg.

Sint Truiden
De Belgisch-Limburgse gemeente Sint Truiden heeft op basis van het advies van
Tytgat besloten alle rubberkorrels van haar kunstgrasvelden te verwijderen omdat ze geen enkele risico wil nemen. "Dat kan tot 200 duizend euro kosten, maar op het leven van een kind staat geen prijs", aldus de wethouder van sport.

Toevallig meldt De Limburger dinsdag dat de gemeente Maastricht geen aanleiding ziet om het gebruik van rubber korrels op kunstgrasvelden ter discussie te stellen. Ook voor de meeste andere (Nederlands-) Limburgse gemeenten is de discussie gesloten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs bedrijf had veilig alternatief kunstgraskorrels
'Geen discussie over Limburgs kunstgras Real Madrid'
Gemeenten klaar met kunstgras-discussie
Venlo en Maastricht blijven voetballen op kunstgras
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen