Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Pandemie ernstiger door ongezonde levensstijl'

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 22:31

Een volgende pandemie verloopt net zo ernstig als de huidige coronacrisis, als mensen met een ongezonde levensstijl niet gezonder gaan leven.

Dat stelt hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht Onno van Schayck aan dinsdagavond in L1 Vandaag. "Ik wil niet zeggen dat het een pandemie zou kunnen voorkomen. Maar de ernst van een pandemie, zoals ic-patiënten en hoge ziekenhuisopnames, kun je een heel stuk aanpakken door een gezondere levensstijl."

Lees ook: Na corona: 'Gezonde basisschool onder aandacht brengen'

Roken en gewicht
Hij ziet dat mensen die roken ernstiger besmet raken met het coronavirus. Dat geldt volgens hem ook voor personen die weinig bewegen en vaak door ongezond eten dik worden. "We zouden eigenlijk moeten voorkomen dat mensen ziek worden."

Er is tijdens de coronacrisis te weinig ingezet op gezonder leven, vindt Van Schayck. In de persconferenties van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge kwam de heropening van sportscholen bijvoorbeeld vrij laat aan bod. "Ik denk dat iedereen overvallen is door deze crisis. Een beetje gek, want we wisten al veel langer dat zo'n pandemie zou toeslaan. En op dat moment ben je aan het kijken hoe je de zieke mensen beter kunt maken. En dan kijken we niet meer naar het feit hoe dit voorkomen had kunnen worden."

Lees ook: Leefstijlcoach: 'Wel bewuster maar niet gezonder door covid'

Preventie
Nu alles in rustiger vaarwater is gekomen, is er volgens de hoogleraar reden genoeg om in te zetten op preventie. "De mensen die minder gemakkelijk Nederlands verstaan, hadden bijvoorbeeld voorlichting moeten krijgen." Daarom hamert hij op een aanpassing van de levenswijze. Denk aan meer bewegen, gezonder eten en niet roken. "Als je dat doet, leef je zeer gezond."

Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid naar een rookvrije generatie toe in 2040. Zo heeft de overheid vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhoogd. Ook zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten uit het zicht gehaald bij supermarkten. De verwachting is dat in 2024 ongeveer 12.000 verkooplocaties voor tabak zijn verdwenen in ons land. "Roken was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Er werd gerookt in treinen en vliegtuigen. Roken moet niet meer als normaal worden gezien. Zo ziet de samenleving dat ook. Als we hier aandacht aan besteden dan is er veel te bereiken. Maar we zijn er nog lang niet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen