Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Onderwijsvrijheid is achterhaald concept'

Geplaatst opzondag 14 april 2019 - 16:39

De vrijheid van onderwijs, zoals die is vastgelegd in de grondwet, mag op de schop.

Dat zei hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen zondag in De Stemming op L1 Radio.

Achterhaald
Kirschner is geen fan van het systeem waarin iedereen een school mag beginnen. "Het is een achterhaald concept", geeft hij in de uitzending aan. "Je zou niet zomaar een concept mogen toestaan zonder dat je weet hoe het ingevoerd en uitgevoerd moet worden."

Inspectie
Ook de Onderwijsinspectie heeft moeite met de huidige variëteit en vernieuwing, bleek eerder deze week uit de jaarlijkse rapportage De Staat van het Onderwijs. In Nederland zijn er 34 onderwijsconcepten. De inspectie geeft aan moeilijk te kunnen zien wat de resultaten zijn van al die nieuwe onderwijsvormen in het land.

Effect
"Dat kan ik me voorstellen", geeft Kirschner aan. "Het is allemaal net begonnen. Je kunt niet na een jaar al zien wat het effect is. Je hebt vier tot zes jaar nodig om resultaten te kunnen zien." Hij vindt dat de Onderwijsinspectie eisen moet stellen aan nieuwe initiatieven. "Je moet jaarlijks kunnen zien water bereikt is. Het heeft geen zin om jaren te wachten."

Kritisch
Kirschner is blij dat de Onderwijsinspectie de problemen aankaart. "In het verleden was de inspectie minder kritisch, maar ik vind het een verademing dat nu de vinger op de zere plekken wordt gelegd."

Bewezen methoden
Kirschner zegt dat in het verleden al eens werd vastgesteld dat experimenten in het onderwijs niet altijd goed zijn. "Ik ga even terug naar de parlementaire onderzoekscommissie Dijsselbloem in 2007 / 2008. Daar werd al vastgesteld dat je een experiment niet zomaar zou mogen invoeren zonder dat je vooraf een studie of studies hebt gedaan om te zien wat het is, hoe het ingevoerd moet worden, hoe het uitgevoerd moet worden en of het werkt. Dat was de voornaamste uitkomst van de commissie, maar dat is men heel gauw vergeten."

Leuk is niet altijd goed
Docent Pascal Cuijpers is ook niet overtuigd van het nut van alle onderwijsvernieuwing. Meer individuele vrijheid voor de kinderen klinkt leuk, maar de gevolgen zijn niet altijd goed voor het kind. "Kinderen kiezen vaak voor leuke scholen, maar vernieuwende concepten kunnen toch wel negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit. Kijk maar naar de failliete iPad-scholen van Maurice de Hond, dat is niks geworden."

Degelijk
Volgens Kirschner is het onderwijs vooral gebaat bij goed opgeleide docenten en onderwijsmethoden die zich al bewezen hebben. Cuijpers sluit zich daarbij aan. En hij heeft nog wat andere ideeën over verbetering van het huidige onderwijs. "We zijn zeer prestatiegericht, dat legt veel druk op kinderen. Er is zelfs sprake van 'cijferverslaving' op scholen wordt wel gezegd." Dat mag dus volgens hem wel wat minder. "En minder lessen - zoals in Scandinavië - zou ook een optie kunnen zijn, net zoals minder leerlingen in een klas."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen