Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hoogleraar: 'Onderwijsvrijheid is achterhaald concept'

Geplaatst opzondag 14 april 2019 - 16:39

De vrijheid van onderwijs, zoals die is vastgelegd in de grondwet, mag op de schop.

Dat zei hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen zondag in De Stemming op L1 Radio.

Achterhaald
Kirschner is geen fan van het systeem waarin iedereen een school mag beginnen. "Het is een achterhaald concept", geeft hij in de uitzending aan. "Je zou niet zomaar een concept mogen toestaan zonder dat je weet hoe het ingevoerd en uitgevoerd moet worden."

Inspectie
Ook de Onderwijsinspectie heeft moeite met de huidige variëteit en vernieuwing, bleek eerder deze week uit de jaarlijkse rapportage De Staat van het Onderwijs. In Nederland zijn er 34 onderwijsconcepten. De inspectie geeft aan moeilijk te kunnen zien wat de resultaten zijn van al die nieuwe onderwijsvormen in het land.

Effect
"Dat kan ik me voorstellen", geeft Kirschner aan. "Het is allemaal net begonnen. Je kunt niet na een jaar al zien wat het effect is. Je hebt vier tot zes jaar nodig om resultaten te kunnen zien." Hij vindt dat de Onderwijsinspectie eisen moet stellen aan nieuwe initiatieven. "Je moet jaarlijks kunnen zien water bereikt is. Het heeft geen zin om jaren te wachten."

Kritisch
Kirschner is blij dat de Onderwijsinspectie de problemen aankaart. "In het verleden was de inspectie minder kritisch, maar ik vind het een verademing dat nu de vinger op de zere plekken wordt gelegd."

Bewezen methoden
Kirschner zegt dat in het verleden al eens werd vastgesteld dat experimenten in het onderwijs niet altijd goed zijn. "Ik ga even terug naar de parlementaire onderzoekscommissie Dijsselbloem in 2007 / 2008. Daar werd al vastgesteld dat je een experiment niet zomaar zou mogen invoeren zonder dat je vooraf een studie of studies hebt gedaan om te zien wat het is, hoe het ingevoerd moet worden, hoe het uitgevoerd moet worden en of het werkt. Dat was de voornaamste uitkomst van de commissie, maar dat is men heel gauw vergeten."

Leuk is niet altijd goed
Docent Pascal Cuijpers is ook niet overtuigd van het nut van alle onderwijsvernieuwing. Meer individuele vrijheid voor de kinderen klinkt leuk, maar de gevolgen zijn niet altijd goed voor het kind. "Kinderen kiezen vaak voor leuke scholen, maar vernieuwende concepten kunnen toch wel negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit. Kijk maar naar de failliete iPad-scholen van Maurice de Hond, dat is niks geworden."

Degelijk
Volgens Kirschner is het onderwijs vooral gebaat bij goed opgeleide docenten en onderwijsmethoden die zich al bewezen hebben. Cuijpers sluit zich daarbij aan. En hij heeft nog wat andere ideeën over verbetering van het huidige onderwijs. "We zijn zeer prestatiegericht, dat legt veel druk op kinderen. Er is zelfs sprake van 'cijferverslaving' op scholen wordt wel gezegd." Dat mag dus volgens hem wel wat minder. "En minder lessen - zoals in Scandinavië - zou ook een optie kunnen zijn, net zoals minder leerlingen in een klas."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen