Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hoogleraar: 'Onderwijsvrijheid is achterhaald concept'

Geplaatst opzondag 14 april 2019 - 16:39

De vrijheid van onderwijs, zoals die is vastgelegd in de grondwet, mag op de schop.

Dat zei hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner van de Open Universiteit in Heerlen zondag in De Stemming op L1 Radio.

Achterhaald
Kirschner is geen fan van het systeem waarin iedereen een school mag beginnen. "Het is een achterhaald concept", geeft hij in de uitzending aan. "Je zou niet zomaar een concept mogen toestaan zonder dat je weet hoe het ingevoerd en uitgevoerd moet worden."

Inspectie
Ook de Onderwijsinspectie heeft moeite met de huidige variëteit en vernieuwing, bleek eerder deze week uit de jaarlijkse rapportage De Staat van het Onderwijs. In Nederland zijn er 34 onderwijsconcepten. De inspectie geeft aan moeilijk te kunnen zien wat de resultaten zijn van al die nieuwe onderwijsvormen in het land.

Effect
"Dat kan ik me voorstellen", geeft Kirschner aan. "Het is allemaal net begonnen. Je kunt niet na een jaar al zien wat het effect is. Je hebt vier tot zes jaar nodig om resultaten te kunnen zien." Hij vindt dat de Onderwijsinspectie eisen moet stellen aan nieuwe initiatieven. "Je moet jaarlijks kunnen zien water bereikt is. Het heeft geen zin om jaren te wachten."

Kritisch
Kirschner is blij dat de Onderwijsinspectie de problemen aankaart. "In het verleden was de inspectie minder kritisch, maar ik vind het een verademing dat nu de vinger op de zere plekken wordt gelegd."

Bewezen methoden
Kirschner zegt dat in het verleden al eens werd vastgesteld dat experimenten in het onderwijs niet altijd goed zijn. "Ik ga even terug naar de parlementaire onderzoekscommissie Dijsselbloem in 2007 / 2008. Daar werd al vastgesteld dat je een experiment niet zomaar zou mogen invoeren zonder dat je vooraf een studie of studies hebt gedaan om te zien wat het is, hoe het ingevoerd moet worden, hoe het uitgevoerd moet worden en of het werkt. Dat was de voornaamste uitkomst van de commissie, maar dat is men heel gauw vergeten."

Leuk is niet altijd goed
Docent Pascal Cuijpers is ook niet overtuigd van het nut van alle onderwijsvernieuwing. Meer individuele vrijheid voor de kinderen klinkt leuk, maar de gevolgen zijn niet altijd goed voor het kind. "Kinderen kiezen vaak voor leuke scholen, maar vernieuwende concepten kunnen toch wel negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit. Kijk maar naar de failliete iPad-scholen van Maurice de Hond, dat is niks geworden."

Degelijk
Volgens Kirschner is het onderwijs vooral gebaat bij goed opgeleide docenten en onderwijsmethoden die zich al bewezen hebben. Cuijpers sluit zich daarbij aan. En hij heeft nog wat andere ideeën over verbetering van het huidige onderwijs. "We zijn zeer prestatiegericht, dat legt veel druk op kinderen. Er is zelfs sprake van 'cijferverslaving' op scholen wordt wel gezegd." Dat mag dus volgens hem wel wat minder. "En minder lessen - zoals in Scandinavië - zou ook een optie kunnen zijn, net zoals minder leerlingen in een klas."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen