Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'Horeca ook in 19e eeuw al aanjager protest'

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 20:55

Het besluit van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de staat voor de rechter te slepen over de coronamaatregelen is niet uniek. Twee eeuwen geleden bleek tijdens de cholera-epidemie ook de horeca de aanjager achter de protesten tegen de overheidsmaatregelen. Dat zegt hoogleraar Lotte Jensen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Jensen deed haar uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis.

Crisis en catastrofe
De hoogleraar van de Radboud Universiteit publiceerde deze maand het boek 'Crisis en Catastrofe', over de manier waarop rampen in de negentiende eeuw werden beleefd. "We zien heel veel parallellen tussen de crises van toen en deze coronatijd. Ook tijdens de cholera-epidemie overheerste het gevoel het virus als vijand te bestrijden. Dat leidde tot veel saamhorigheid en liefdadigheid, zoals we dat nu ook zien. Maar er waren ook grote protesten tegen de overheidsmaatregelen. Toen het gemeentebestuur in Amsterdam besloot om de kermis te annuleren, kwam de horeca in opstand. Die zagen hun omzet verdwijnen. Precies zoals dat nu ook gebeurt."

Afgelopen maandag maakte de Koninklijke Horeca Nederland bekend de Nederlandse staat voor de rechter te slepen. Daarmee wil de belangenvereniging heropening en meer steun afdwingen.

Lees ook: Horeca sleept Staat voor de rechter om heropening

Rampliederen
Ook de liederen die worden geschreven tijdens deze coronapandemie zijn niet nieuw volgens Jensen. "Het staat in een lange traditie. Al vanaf de zeventiende eeuw zingt men naar aanleiding van pest pandemieën of watersnoodrampen. Deels om te rouwen, maar ze geven ook morele en religieuze lessen mee."

Politieke crisis
In 'Crisis en Catastrofe' blijken de protesten in de negentiende eeuw niet alleen voort te komen uit frustratie over de virusbeperkingen. "Wat begon als een medische crisis, wordt een politieke crisis. Je ziet dat achter de protesten ook veel sociale verschillen schuilgaan. Die manifesteren zich in die gezondheidsprotesten. Daarom geloof ik ook niet dat de vaccinatie per se de heilige graal is. Ook in deze periode spelen achter de coronaprotesten vaak heel andere problemen een rol", aldus Jensen.

Media
De Nijmeegse wetenschapper markeert in haar boek ook de start van de dominantie van media bij de beeldvorming rond een ramp. "In 1907 ramde de veerboot SS Berlin de pier bij Hoek van Holland. Dat was de eerste grote ramp waar veel media bij waren. Je zag toen voor het eerst dat het beeld van de catastrofe bepaald werd door de manier waarop de media verslag deden van die ramp waarbij 128 mensen om het leven kwamen. En het was een moment waarop Prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, zich nadrukkelijk liet zien. Hij sprak de reddingswerkers toe en zocht naar een rol van verbinder. Vanaf dat moment gaan machthebbers zich manifesteren rond rampen, ook om zelf aan gezag te winnen".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen