Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar George Maat teleurgesteld in houding RTL

Geplaatst opzondag 24 april 2016 - 18:27

Hoogleraar George Maat is teleurgesteld dat RTL-nieuws volhoudt dat het opnames mocht maken tijdens zijn lezing aan de Universiteit Maastricht.

De professor anatomie hield daar vorig jaar een presentatie over de vliegramp met de MH17. De lezing was besloten. Maar RTL zei dat iedereen binnen kon, en de professor daarmee gevoelige informatie openbaar maakte.

Mediastorm
Na de uitzending van het RTL nieuws, kwam de hoogleraar terecht in een mediastorm. Hij werd uit het onderzoeksteam van de MH17 gezet, en Minister van Justitie Van der Steur sprak zijn afschuw uit over de lezing. Toen de politie de gang van zaken onderzocht, bleek dat anatoom George Maat niets fout had gedaan. Hij kreeg in een persoonlijk gesprek met de minister diens excuses. Ook mocht hij weer aan de slag bij het onderzoeksteam.

Academische vrijheid
RTL houdt vol dat ze in hun recht staan. Afgelopen vrijdag verdedigden ze hun standpunt bij de raad van de journalistiek, waar Maat een klacht had ingediend. Als er geen gevoelige onderwerpen meer kunnen worden besproken in colleges, zonder de angst dat media meeluisteren en alles publiceren, zou de academische vrijheid in het geding komen denkt de professor. Mocht hij toch in het ongelijk worden gesteld, dan overweegt hij ook verdere juridische stappen. Maar dat beslist hij pas na het vonnis. De Raad van de Journalistiek doet over twee maanden uitspraak.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing
Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert
Patholoog na MH17-lezing in Maastricht aan kant gezet
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen