Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar George Maat teleurgesteld in houding RTL

Geplaatst opzondag 24 april 2016 - 18:27

Hoogleraar George Maat is teleurgesteld dat RTL-nieuws volhoudt dat het opnames mocht maken tijdens zijn lezing aan de Universiteit Maastricht.

De professor anatomie hield daar vorig jaar een presentatie over de vliegramp met de MH17. De lezing was besloten. Maar RTL zei dat iedereen binnen kon, en de professor daarmee gevoelige informatie openbaar maakte.

Mediastorm
Na de uitzending van het RTL nieuws, kwam de hoogleraar terecht in een mediastorm. Hij werd uit het onderzoeksteam van de MH17 gezet, en Minister van Justitie Van der Steur sprak zijn afschuw uit over de lezing. Toen de politie de gang van zaken onderzocht, bleek dat anatoom George Maat niets fout had gedaan. Hij kreeg in een persoonlijk gesprek met de minister diens excuses. Ook mocht hij weer aan de slag bij het onderzoeksteam.

Academische vrijheid
RTL houdt vol dat ze in hun recht staan. Afgelopen vrijdag verdedigden ze hun standpunt bij de raad van de journalistiek, waar Maat een klacht had ingediend. Als er geen gevoelige onderwerpen meer kunnen worden besproken in colleges, zonder de angst dat media meeluisteren en alles publiceren, zou de academische vrijheid in het geding komen denkt de professor. Mocht hij toch in het ongelijk worden gesteld, dan overweegt hij ook verdere juridische stappen. Maar dat beslist hij pas na het vonnis. De Raad van de Journalistiek doet over twee maanden uitspraak.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geheime MH17-informatie uitgelekt bij lezing op UM
Studievereniging schrikt van ophef na MH17-lezing
Minister haalt hard uit naar 'onsmakelijke' MH17-expert
Patholoog na MH17-lezing in Maastricht aan kant gezet
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen